Indreminister for delstaten Bayern Joachim Herrmann fra det konservative partiet CSU har bestemt at den nynazistiske paraplyorganisasjonen Freies Netz Bayern blir forbudt. Bildet er tatt i 2013 i en annen sammenheng.
Foto: blu-news.org

La ned forbud mot nazi-nettverk

Myndighetene i en av Tysklands største delstater Bayern har bestemt at det nynazistiske nettverket Freies Netz Süd ikke får fortsette sin virksomhet. 

Utrop nr. 28/2014 (31.07.2014)

Det bayerske indreministeriet har bestemt at Freies Netz Süd (FNS) fra nå av er en forbudt organisasjon. I begrunnelsen heter det blant annet at FNS følger en "aggressiv, militant linje som truer forfatningen". Det skriver nyhetsmagasinet Der Spiegel. 

Tyskland har siden den vesttyske republikken ble opprettet i 1949 motarbeidet nynazistiske grupperinger og andre som myndighetene mener truer det tyske demokratiet. Arbeidet med å kartlegge og aksjonere mot antidemokratiske, forfatningsfiendtlige grupper og partier ledes av den statlige myndigheten Verfassungsschutz. Verfassungsschutz overvåker i dag alle typer ekstremistiske bevegelser, ikke bare nynazister.  

Allerede for et år siden gjennomførte myndighetene en av de største razziaene noensinne mot høyreekstreme i Bayern mot FNS. I aksjonen deltok rundt 700 politifolk og ansatte ved Verfassungsschutz. Verfassungsschutz anslår i sin siste årsrapport FNS' "mobiliseringspotensial" til å omfatte ca 300 personer, ifølge Der Spiegel. FNS skal ha pleiet kontakt med flere nynazistiske organisasjoner og partier rundt om i Europa, blant dem Gyldent Daggry i Hellas. 

Det bayerske indreministeriet melder at samtidig med forbudet beslaglegges og inndras "midler fra tredjepart som med forsett brukes til å legge til rette for 'Freies Netz Süds' forfatningsfiendtlige bestrebelser". 

Bayerns indreminister Joachim Herrmann fra det konservative partiet CSU uttaler at han vil komme med flere detaljer i løpet av dagen, skriver avisen Der Tagesspiegel. 

Lenke til bildet i saken. 

FAKTA: 
Freies Netz Süd (FNS) ble opprettet i 2009 og var en videreføring av det såkalte "Frankische Aktionsfront" som ble forbudt i 2004. FNS fungerte som en paraplyorganisasjon for diverse mindre, nynazistiske grupperinger. De ble etter hvert motstandere av det største høyreekstreme partiet i Tyskland, Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), og la seg på antikapitalistisk linje.