Politibrutalitet i USA – igjen

Fredelige demonstrasjoner mot politivold ble holdt i går etter flere dager med voldelige protester og opptøyer. På bildet: En mann i Washington DC strekker hendene i været, slik Michael Brown skal ha gjort.
Foto: Elvert Barnes
Lørdag 9. august 2014 døde Michael Brown (18) etter å ha blitt skutt flere ganger av en politimann i Ferguson, Missouri. Men drapet er langt fra det første eksempelet på politivold mot unge, svarte menn i USA. Les det siste om saken her!

Brown var ikke bevæpnet da han ble skutt av politiet. Hendelsen utløste protester og hærverk i forstaden St. Louis, samt krav om at hendelsen må undersøkes.

Brown, som nylig hadde gått ut av videregående skole, var dager unnaå starte college og hadde ikke kriminelt rulleblad.

The Federal Bureau of Investigation (FBI) åpnet etterforskning av skytingen den 11. august, og neste dag kom USAs president Barack Obama med en uttalelse der han uttrykte kondolanser til Browns familie. Samtidig bevilget han føderale midler til å gjennomføre en undersøkelse.

Siste nytt om saken er at øyenvitner sier at Brown ikke gjorde noe før han ble skutt av politiet. Vitnene Tiffany Mitchell og Piaget Crenshaw sier ifølge Daily Mail at politiet forsøkte å trekke Brown inn i en politibil før det ble avfyrt et skudd. Begge bekrefter at Brown hadde løpt fra politiet, for deretter å snu seg og strekke hendene i været. Likevel fortsatte politiet å skyte. Politiet hevder derimot at Brown skal ha angrepet en politimann og forsøkt å ta våpenet hans, noe øyenvitner benekter kategorisk.

I USA har det vært flere tilfeller av at politiet har gjort seg skyldig i brutalitet mot unge svarte amerikanere. En mye omtalt sak var 23 år gamle Amadou Diallo, som i 1999 ble drept av 41 kuler avfyrt av New York-politiet. Politiet forklarte at de hadde forvekslet sitt offer med en voldtektsmann og ble frikjent.

Fortsatt husker mange også godt da Los Angeles-politiet banket opp den svarte taxisjåføren Rodney King i 1992, en hendelse som ble videofilmet og kringkastet av medier over hele verden. Frifinnelsen av gjerningsmennene som ble gjort av en jury bestående utelukkende av hvite mennesker resulterte i en bølge av vold og opptøyer som varte i seks dager, og førte til 53 dødsfall. Omtrent to tusen ble skadd og de materielle tapene ble beregnet til en milliard dollar. Myndigheter bestemte seg for å sende et marineregiment og soldater fra Nasjonalgarden.

Femti år etter at Martin Luther King kjempet fram viktige seire for svart frigjøring i USA er politibrutalitet mot svarte fremdeles et problem.

– Jeg håper det gjennomføres en rettferdig etterforskning av saken, at rettferdigheten vinner fram og at politibrutalitet, ikke bare mot svarte, blir stoppet, sier Kiarra Jones, et av vitnene i saken, til LA Times.