Jennifer Eberhardt ved Stanford-universitetet har studert stereotype forestillinger vi ubevisst bærer med oss.
Foto: Skjermdump/Mac Arthur Foundation

Amerikanere forbinder svarte mennesker med aper

Uansett hvor opptatt vi er av å være fordomsfrie, klistrer de fleste av oss automatisk merkelapper på mennesker etter hvilken hudfarge de har. Det viser ny studie. 

Utrop nr. 36/2014 (25.09.2014)

Svart er dårlig. Hvitt er bra. Slik assosierer svært mange amerikanere, ifølge forsker Jennifer Eberhardt. Hun vant nylig den prestisjetunge MacArthur-prisen for sitt arbeid med ubevisste stereotypier.  

Eberhardt, som er førstamanuensis ved Standford-universitetet, viser hvordan rasistiske oppfatninger vi ikke er klar over at vi bærer med oss, påvirker hvilke avgjørelser vi tar. Det gjelder høyt opp i amerikanske samfunnsinstitusjoner, ikke minst rettssystemet, ifølge hennes forskning. 

– De fleste vet at afroamerikanere forbindes med kriminalitet og at det finnes en stereotypisk oppfatning av dem som kriminelle, sier Eberhardt til LA Times, som har intervjuet henne i forbindelse med at hun fikk Mac Arthur-prisen. – Mitt arbeid fokuserer på hvordan denne assosieringen kan påvirke oss på overraskende måter, fortsetter hun. 

Forbindes med aper
Kommentator i Forbes Magazine Todd Essig, som selv er klinisk psykolog, har sett nærmere på fenomenet og gått gjennom annen forskning som bekrefter Eberhardts funn. Hans oppsummering er oppsiktsvekkende: 

  • Hvite søkere foretrekkes foran svarte når kvalifikasjonene er like
  • Hvite tilkaller hjelp i 75 prosent av tilfellene hvis de ser en skadet hvit person på gata, mot 40 prosent hvis den hjelpetrengende er svart
  • Svarte som er kjent skyldig i å ha drept en hvit person får dødsstraff dobbelt så ofte hvis gjerningspersonene ses på stereotypisk svarte av juryen/dommerne (Eberhardt)
  • Svarte assosieres med aper (!)

Det sistnevnte funnet er også gjort av Eberhardt og ble offentliggjort allerede i 2010. Den gang kommenterte hun det slik:

– Denne assosiasjonen er dehumaniserende, fører til at folk går god for vold mot afroamerikanere og er forbundet med en høyere sannsynlighet for dødsstraff mot afroamerikanere enn mot europeisk-ættede amerikanere.  

Essig forklarer at Eberhardt brukte metoder med subliminal eksponering (det vil si at man vises bilder som flyr forbi så fort at man ikke bevisst oppfatter dem) for å undersøke sine hypoteser om at vi bærer med oss fordommer.