Rasismedebatt på indisk

Indias vonde ansikt: flere angrep på menn fra afrikanske land har skapt rasismedebatter i et land hvis selvbilde i sterk grad preges av etnisk mangfold og harmoni.
Foto: Alessandro Boselli
Er India et rasistisk land? En video som viser et rasistisk angrep på tre afrikanere gjør at man nå stiller seg dette vanskelige spørsmålet.

Nettdebattene raser i kjølvannet av videoen, som viser hvordan hvordan et flere titalls stor mobb går løs på tre afrikanske studenter på en t-banestasjon i New Dehli.

Angrepet skal etter alt sigende ha skjedd som reaksjon på at studentene skal ha kommet både med seksuelle tilnærmelser overfor kvinnelige medpassasjerer. samt nedsettende kommentarer om indere, melder Times of India.

Videoklippet viser at de tre unge mennene fra Gabon og Burkina Faso uten hell forsøkte å søke dekning inne i et glassbur som brukes av det lokale politiet. Politimennene var fraværende i minst fem minutter, og imens ble studentene jult opp og slått med pinner og knyttnever. Flere andre som ikke var involverte i voldshandlingene skal ha skreket nasjonalistiske slagord mens det hele pågikk.

“Feiginger”
Kommentarer på nett viser enorme meningsforskjeller. Noen støtter angrepet, mens andre tar klart avstand fra mobben som angrep de tre studentene.

Folk i New Dehli er luta lei av at disse afrikanerere oppfører seg som de gjør. Våre myndigheter bør kaste ut alle afrikanere som er ulovlig i delstaten, kommenterer en YouTube-bruker på videoen.

Spør disse idiotene om de vil forsvare våre grenser, og vedder på at samtlige vil feige ut med en gang. Folk som disse kan bare være modige i en folkemengde. Vennen var en gang vitne til en hendelse i Mumbai hvor en svært fattig mann ble banket opp av en mobb fordi han ble mistenkt for å være en tyv. Vi har for mange sadistiske tullinger i dette landet, svarer en annen.

– Skamfullt
Både Times of India og andre store indiske aviser kaller episoden “skamfullt” og “rasistisk inspirert”.

– New Delhis stygge ansikt, uten spor av medmenneskelighet var synlig på Rajiv Chowk t-banestasjon. Her hadde vi med en regelrett lynsjemobb å gjøre, skriver de på lederplass.

Nettdebatter om rasisme har frem til nå nesten vært ikke-eksisternede, i et land hvor folk har sett på seg selv som tolerante og mangfoldige, og som av mange kalles for “verdens største demokrati”. 

Virkeligheten viser seg derimot som helt annerledes. En stadig økende andel innflyttere fra afrikanske land til India sier de opplever rasisme som en vanlig foreteelse, som vanligvis går urapportert. Og i fjor kunne Washington Post rapportere om undersøkelsen World Values Survey, som plasserte India på bunnplassering når det gjelder rasisme, sammen med Jordan og Iran.

Linken til illustrasjonsbildet