Obama åpner for at fremmedarbeidere får bli

USAs president Barack Obama (her fotografert under et valgkampmøte i 2007) er i ferd med å få gjennomslag for en av sine viktigste kampsaker, nemlig innvandringsreformer.
Foto : Allison Harger
USAs president Barack Obama vil med sin nye innvandringsreform sørge for at minst fem millioner papirløse fremmedarbeidere får bli i landet. 
0Shares

I dag er det ventet at USAs president vil presentere den fullstendige planen som vil omfatte så mange som fem millioner immigranter, melder NRK

I natt norsk tid møtte Obama lederen for fagforeningen for landbruksarbeidere, Arturo Rodriguez, i Det hvite hus til samtaler.

– Vi er glade for i dag å kunne si at presidenten har lovet at minst 250.000 gårdsarbeidere vil unngå deportasjon som følge av hans vedtak, sa Rodriguez i en uttalelse.

Omstridt blant republikanerne
Obama har lansert planen uten å ta veien om Kongressen, noe som har ført til opphisset stemning hos flere republikanere.

Representanten Paul Ryan som trolig er en aktuell kandidat til presidentvalget i 2016, kaller planen en sabotasjebombe.

Speakeren i Representantenes hus John Boehner ga Obama økenavnet «Erobreren» for å handlet på egen hånd uten å involvere opposusjonen.

Samtidig finnes det også motstand i Obamas egne rekker i det demokratiske partiet. Flere senatorer, hovedsakelig fra konservative delstater, er uenige i Obamas unilaterale plan, og sier de hadde foretrukket om Kongressen fikk ta del i behandlingen av forslaget.

Skulle motviljen blir større også blant sine egne partifeller, vil Obama stå i en situasjon hvor han møter bilateral motstand mot reformen, melder NRK.