Slovakia vil bare ha kristne syrere

Flyktningene fra Syria kommer stort sett til nabolandene. I Europa er det særlig landene i sør som får mange tilreisende. "Muhamad" (11) fra Syria bor i dag i en uformell bosetting i Bekaa-dalen i Libanon, et land som har tatt imot 1,2 millioner syriske flyktninger
Foto: DFID - UK Department for International Development
Flere land i Øst-Europa er avvisende til EUs krav om å ta imot flere flyktninger.

Slovakia gikk med på å ta imot 200 mennesker da EU fordelte 32.000 syriske flyktninger blant medlemslandene for å avhjelpe krisen i Sør-Europa, skriver Nettavisen

Ivan Netik, talsmann for innenriksministeren i Slovakia, sier muslimer ikke vil få komme til landet fordi de ikke vil føle seg hjemme. FNs høykommisær for flytninger har på sin side bedt landene ha en “inkluderende tilnærming” når de tar i mot flyktninger, skriver BBC. Men Netik benekter ifølge kanalen at beslutningen er diskriminerende og hevder den er tatt for å sørge for “sammenhengskraft i lokalsamfunnene”. Netik uttaler også følgende til BBC:

– Vi ønsker virkelig å hjelpe Europa med denne migrasjonsbølgen, men (…) vi er bare et transittland og folk ønsker ikke å bli i Slovakia. Vi kunne tatt 800 muslimer, men vi har ingen moskeer i Slovakia, så hvordan skal muslimene bli integrert hvis de ikke liker seg her?

EU-kommisjonen vil ikke uttale seg
Annika Breithard, talsmann for EU-kommisjonen sier til BBC at hun ikke kan kommentere direkte på den slovakiske uttalelsen, men understreker at EU-land ikke har anledning til å drive noen form for diskriminering.

Washington Post skriver at EU har lagt betydelig press på øst- og sentraleuropeiske land de siste månedene for å avhjelpe de landene som mottar flest flyktninger. Østerrike forventer for eksempel 80.000 ankomster i år. Men mange regjeringer i Øst-Europa, særlig de på høyresiden, har avvist forespørslene fra EU, ifølge avisen.

– Venstrevridd politikk har ført til at ulovlige innvandrere oversvømmer Europa og truer europeiske land med en hittil ukjent sosial, økonomisk, kulturell og sikkerhetsmessig konflikt, sa Ungarns statsminister Viktor Orban i en uttalelse forrige uke.