India forbyr BBC-voldektsdokumentaren “Indias datter”

Gjengvoldtekten av Jyoti Singh satte i gang en lang protestbølge i India mot seksuell vold mot kvinner. I kjølvannet av voldtektsprotestene lagde man krimdokumentaren "Indias Døtre", som nå er blitt bannlyst av landets myndigheter, fordi man mener filmen "sverter nasjonen".
Foto: Nilanjana Roy
Britiske BBCs dokumentar om dødelig gruppevoldekt skaper interessekonflikt for den indiske regjeringen.
Xueqi Pang
Latest posts by Xueqi Pang (see all)

Krimdokumentaren handler om den avdøde Jyoti Singh, som ble gjengvoldtatt av seks menn i en buss i hovedstaden New Delhi i desember 2012. Den 23 år gamle fysioterapi-studenten var på vei hjem fra en kinoforestilling med en mannlig venn da ugjerningen ble utført. Hun døde av skadene to uker senere.

Filmen ble fort stemplet som skadelig for Indias omdømme, og en eldre statsråd, M Venkaiah Naidu, beskrev dokumentaren som “en konspirasjon for å sverte India”, skriver BBC.

Forbudet ble vedtatt for å “beskytte Indias rykte i verden”.

– Hennes egen skyld
I filmen blir fem av voldtektsmennene intervjuet. Én av gjerningmennene påstår at voldtektsofferet selv forårsaket sin egen død.

Voldtektsmannen Mukesh Singh synes å ikke bære samvittighetsnag for sin forbrytelse, og mener at hans offer, Jyoti Singh, selv var ansvarlig for voldtekten.

I filmen sier voldtektsmannen: “En jente er langt mer ansvarlig for en voldtekt enn en gutt. En anstendig jente vil ikke streife rundt klokken ni på natta. […] Husarbeid er for jenter. Ikke streife rundt på diskoteker og barer om nettene og gjøre uanstedige handlinger iført uanstendige klær.”

Denne holdningen hos gjerningsmannen skal være hovedgrunnen for at flere politikere tok til orde for at filmen skulle bli forbudt i landet.

Dokumentaren ble senere lastet opp på videokanalen Youtube, før Indias regjering krevde at Youtube skulle blokkere filmen for indiske brukere.

Voksende problem
Offisielle tall viser at voldtekt er et voksende problem i landet. Det kom 33.707 politianmeldelser i 2014, skriver Reuters.

Nesten 90 prosent av voldtektene i India i 2014 skal ha blitt begått av folk som har en nær relasjon til ofrene. For eksempel slektninger, naboer og arbeidsgivere.

– Hele verden vet at fremmed-voldtekt ikke er problemet, og at de aller fleste voldtekter blir begått av folk som står ofrene nær, sier Ranjana Kumari, direktør ved Senter for samfunnsforskning, en Delhi-basert organisasjon for kvinners rettigheter, til nyhetsbyrået.