Gir ti milliarder til Syria – vil begrense flyktningestrømmen til Europa

Konferansen i London i dag må lykkes, i følge Flykninghjelpen
Statsleder fra hele verden møtes nylig for samle inn økonomisk støtte til Syria. Norge lovet historisk sum i bidrag.

Flyktninghjelpen har lagt ut grafer som viser hvor stort behovet er for økonmisk bistand både i de krigsrammede områdene og utenfor. Tidligere denne uken kom det fram at rike land som Saudi-Arabia og USA har bidratt til en liten brøkdel av det som faktisk trengs. 

– Torsdag møtes en rekke statsledere i London for å love økonomisk støtte til Syria-krisen. Her er fem grafer som viser hvorfor det er viktigere enn noensinne at konferansen lykkes. For at det skal skje, må alle land minst doble sine bidrag, står det på Flyktninghjelpens nettside

Grafene nedenfor fra Financia Tracking Service viser hvor mye som fortsatt trenga av økonomiske bidrag til Syria og nabolandene som huser flesteparten av flyktningene. Grafene konkluderer at alle land som deltar på konferansen må minst doble sine bidrag. 

– Nå haster det å mobilisere politisk og humanitær støtte fra andre land. Derfor har Norge tatt initiativ til giverlandskonferansen i London 4. februar, skrev statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i en kronikk i Aftenposten.

10 milliarder fra Norge
Nå har Norge bidratt med den største bistandssummen til en enkeltkonflikt noensinne, for å hjelpe folk «der de er»: 2,4 milliarder kroner i 2016, og 10 milliarder kroner over fire år. Etter Kuwait er Norge landet som gir mest per innbygger.

– Noen av nabolandene våre kunne kanskje ha bidratt med mer, sier Solberg.

FN har bedt om til sammen 70 milliarder kroner for 2016, både for å hjelpe de 13 millioner menneskene i Syria, men også til alle som har rømt derfra og søkt tilflukt i nabolandene.

Både Solberg og Cameron sier de håper bistanden kan begrense flyktningestrømmen til Europa.

 
Foto : NRC

 

 

 

 

 

 

 
Foto : NRC