Islamistiske nett-troll på Facebook kjører store rapporteringskampanjer for å få religionskritikere fjernet. Foto: Illustrasjon.
Foto: Claudio Castello

Knebler meningsmotstandere digitalt

Islamistgrupper har også tatt i bruk masserapportering som våpen for å få stengt arabiske Facebook-grupper med ateistisk, sekulært og religionskritisk innhold.

Utrop nr. 17/2016 (21.04.2016)

Ifølge et opprop på nettsiden Change.org ble nylig seks slike grupper for ateister og sekulære arabere stengt etter falske rapporteringskampanjer., skriver Nettavisen.

Ingen av sidene er så langt blitt tilgjengelige igjen for brukerne, og totalt skal om lag 100 tilsvarende sider ha blitt stengt etter masserapportering de siste årene.

Bangladeshere bak rapporteringskampanjene
Ifølge Mahmoud Farahmand, Nettavisen-blogger, Høyre-politiker og talsperson for organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold), står en Facebook-gruppe med opphav i Bangladesh bak mange av rapporteringskampanjene.

Foto: Privat

– Gruppen går målrettet etter sider på Facebook som er islamkritiske. Den oppfordrer sine medlemmer til å rapportere gruppene, og den legger ut lenker som medlemmene bruker for å rapportere sidene. Med sine 100.000 medlemmer går det fort å få stengt sider, understreker Farahmand overfor Nettavisen.

Avviser kritikken
Facebook har tidligere avvist overfor Nettavisen at det går an å arrangere kampanjer:

– Rapporter blir behandlet i forhold til alvorlighetsgrad av et menneske som ser dem i lys av de samme reglene, hevdet Facebooks "Safety policy manager", Julie de Bailliencourt, overfor avisen i fjor høst.