Ambassade til TV4: – Stopp dokumentarvisning

 
Foto: Holger Ellgaard
Aftonbladet skrev i går om at TV4 har fått e-post fra Tyrkias ambassade i Stockholm med sterke innvendinger mot en dokumentarfilm som skal vises av kanalen.

Filmen, som heter Seyfo 1915 – Det Assyriska folkmordet, viser til det daværende ottomanske rikets massakrer mot den assyriske minoriteten under første verdenskrig, skriver Aftonbladet.

I en e-post til kanalen skriver Arif Gulen, presseansvarlig ved den tyrkiske ambassaden i Stockholm (bildefaksimilet under), at han respekterer ytringsfriheten. Samtidig oppfordrer han i samme mail TV4 til å ikke vise dokumentaren.

 
Foto : Skjermdump/GoogleStreetView

– Jeg vil ikke dømme filmens innhold før jeg har sett det, men jeg vil gjerne gi deg litt informasjon om hendelsene i 1915, skriver Gulen blant annet i e-posten som ble sendt til TV4s programdirektør Viveka Hansson.

Viser likevel
Til tross for e-posten er TV4 fortsatt fast bestemt på å vise dokumentaren.

– Her resonnerer på lik linje med alle ansvarlige redaksjoner. Vi kan ikke la ambassader, politikere eller andre grupper kontrollere innholdet vårt, sier Hansson til Aftonbladet.

E-posten fra ambassaden føyer seg til stadig flere forsøk fra utenforstående aktører fra både statlig, privat, ideologisk og partipolitisk hold om å utøve press og presse frem en agenda overfor mediene. For ifølge den seneste pressefrihetsindeksen fra Reporters Without Borders (som har kartlagt forholdene for journalistikken i 180 land verden over i løpet av 2015), er dette et stadig økende problem.

Stadige hindringer for pressen
Rapporten viser til at problemet tiltar ikke bare land som tradisjonelt har slitt med ytrings- og pressefriheten, men også i såkalte “frie land”, med stadig økende overvåkning og større mediekonsentrasjon.

– Vi står overfor enorme utfordringer, både nasjonalt og internasjonalt. Uten en levende og velfungerende offentlig diskusjon, med seriøse og frie medier, er det vanskelig å se hvordan vi kan finne en løsning på disse utfordringene, konkluderer Jonathan Lundqvist fra Reporters Without Borders i rapporten.