– Landet som eksporterer fundamentalisme

Saudiske investeringer i Kosovo får kritikk fra The New York Times, som de mener bidrar til radikalisering. Moskeene i Kosovo er ofte bygget med hjelp av rike investorer, deriblant fra Saudi-Arabia
Foto: Wikimedia Commons
Saudi-Arabias investeringer i utviklingsland nører opp under ekstremisme og islamsk fundamentalisme. Det skriver New York Times i en lederartikkel.

– Vestens allierte, Saudi-Arabia, har brukt millioner for å promotere wahhabismen. Denne ideologien er assosiert med både angrepene 11. september og nå Den islamske staten. I dag har ideologien fått en ny kanal i det lille landet Kosovo, står det i storavisens leder.

Saudi-Arabia har angivelig investert i konservative moskeer og sendt kontroversielle imamer til det tidlgere krigsrammede Kosovo. Hvis man ser dette i sammenheng med antall fremmedkrigere som har reist fra Kosovo til Syria, er det grunn til å stille spørsmål ved Saudi-Arabias investeringer. Siden 2012 har 314 mennesker har reist til Syria og Irak for å krige, antallet er det  største i Europa per innbygger.

Støtter radikale imamer
Det er ingen håndfaste bevis for at saudiske investeringer har direkte bidratt til rekruttering av fremmedkrigere, men det er et problem at radikale imamer promoterer radikal islamsk tenkning.

Det er forbudt å undervise andre varianter av islam i Saudi-Arabia enn wahabisme.

– Saudi-Arabia har støttet tenkere som fremmer vold og jihad som en måte å beskytte islam på, forteller sjefen for anti-terrorstyrken i Kosovo, Fatos Makolli, til avisen.

The New York Times kritiserer også amerikanske myndigheter for ikke å klare å følge med på den radikale utviklingen i Kosovo. Etter krigen har USA hatt et sterkt fotfeste i Kosovo gjennom NATO og andre utviklingsprosjekter.

– Det er underlig at den amerikanske administrasjonen i Kosovo ikke har fulgt utviklingen nøyere. Det er tenkelig at amerikanerne har antatt at befolkningen i Kosovo har et moderat religiøst samfunn.

Saudi Arabia investerer store summer i påvirkning 

Her presenterer vi et utdrag fra rapporten “Moskeene i Oslo – kartlegging av konsekvensene for integrering” skrevet av forsker 

Følgende opplysninger er direkte oversettelser fra kilder på farsi, arabisk og urdu.

Saudi-Arabia investerer milliarder av dollar i å bygge moskeer, skoler, institusjoner, organisasjoner for å spre salafisme og wahhabisme. Bare i perioden 2011-2013 har 2500 saudiske imamer er blitt eksportert til India.

I 1980 ble milliarder av saudiske dollar sendt til Afghanistan og Pakistan for å etablere Taliban-bevegelsen. Deretter ble det investert i Bosnia-Herzegovina for at muslimer der skulle kjempe mot det daværende sosialistiske regimet. Resultatet var at det gamle Jugoslavia gikk i oppløsning og mange islamistiske grupperinger ble etablert. Deretter ble det investert i islamistiske fundamentalistiske grupper i Tsjetsjenia på 1990-tallet. Saudi-Arabia deltok aktivt i disse områdene og skapte verdens verste terrorgrupper. 

Islamske sentra
Siden 1981 i kjølvannet av krigen i Afghanistan har saudiene etablert mange kulturelle/religiøse og islamske sentra for å drive veldedighetsarbeid for fattige flyktninger fra Afghanistan og Pakistan. Stiftelser og sentra som «موسسه الدعوة الاسلامیة Aldawvat al Islamiyat (The Foundation of Islamic Mission) . ادارة الاسراء (Idarat al Asraa), موسسة مکة المکرمة الخیریة Moassesat al Kheiyrat al Mekkat al Mokkarammat (The Association and Charity of Meka), og موسسة مسلم (The Muslims Association), og mange andre slike foreninger, stiftelser og veldedighetsorganisasjoner er blitt grunnlagt.

Misjon
Saudiene bruker store pengebeløp på Tablighi (misjon) mens den årlige pilegrimsreisen Hajj foregår. Millioner av bøker og brosjyrer trykkes og deles ut gratis blant pilegrimsreisende fra hele muslimske verden. Seks store og viktige biblioteker i Saudi-Arabia og mer enn 117 forlag jobber kontinuerlig med å trykke tre millioner wahhabistiske/salafistiske bøker, tidsskrifter og ukeblader på 23 forskjellige språk som de deler ut til de pilegrimsreisende.

Det er forbudt å undervise andre varianter av islam i Saudi-Arabia enn wahhabisme. Studenter som reiser til Saudi-Arabia for å studere islam, lærer også denne varianten. Imamene som blir undervist ved saudiarabiske universiteter er viktige agenter for å spre wahhabismen. Saudi-Arabia har dessuten store investeringer i Pakistan, slik at nesten alle store moskeer og mange læresteder er under finansiering av Saudi-Arabia. Et eksempel er den store Faisal-moskeen i Islamabad, som er finansiert og bygget av Saudi-Arabia. Det er ikke så vanskelig å se sammenhengen mellom hva imamene lærer i Pakistan og i saudiarabiske læresteder og hva de videreformidler i moskeene i Norge. Imam Ali Shah, imamen til Central Jamaat e Ahle Sunnat hyller drapsmannen i Pakistan. Norskpakistanere støtter islamistisk drapsmann: – Selvfølgelig er vi imot å endre blasfemilovene.

Moskebygging
En såkalt ikke-statlig stiftelse (Foundation) som heter رابطه العالم الاسلامی (The Association for The Islamic World Communication) ble grunnlagt med økonomisk støtte fra saudi-regimet og kongen selv. Denne internasjonale stiftelsen har hittil bygget over 1259 moskeer, stiftet 200 religiøse foreninger, 1069 skoler, 134 universiteter, 41 klinikker, 76 sykehus over hele verden, ifølge organisasjonene selv. I tillegg til disse kommer over 1000 moskeer rundt omkring i verden, som også får en eller annen form for økonomisk støtte fra denne saudi-regimets internasjonale stiftelser. Siden konflikten i Balkan brukte regimet over to milliarder saudiske rial (ca 4,5 mrd NOK) i Bosnia for blant annet bygge 877 skoler og 150 moskeer og stifte mange veldedighetsorganisasjoner.

Universiteter
En av de viktigste investeringsarenaer for spredning av wahhabismen er satsing på universiteter. Muslimske studenter fra hele verden får stipend for å studere på universitetene i Saudi-Arabia. Saudiene satser på å bygge islamske universiteter både i innland og utland. Universitetet til Imam Mohammad bin Saud Al Islamiyeh ( الامام محمد بن سعود الاسلامیه) er ett av disse lærestedene som driver aktiv tablighi (misjon) for wahhabi/salafi-islam i utlandet. Dette universitetet har filialer i land som USA, Japan, Indonesia, Emiratene, Mauritania osv. Universitetet Islamic Community (الجامعه الاسلامیه), som har hovedkvarter i byen Medina, har hele 85 prosent utenlandske studenter. Dette er et kjent universitet som drives på wahhabistisk grunnlag og er stiftet av kongen Malik Saud.

The World Assembly of Muslim Youth (الندوه العالمیه للشباب الاسلامی) drives med formål om tablighi-arbeid blant muslimske ungdommer uansett nasjonalitet og hvor i verden de bor. Dette er også en organisasjon drevet av Saudi-regimet og finansiert av saudiske oljepenger. Aktivitetene er blant annet å organisere sommerleirer i muslimske land for ungdommer, gi økonomisk støtte til studenter som vil lære islam i Saudi-Arabia og mange andre aktiviteter som passer til ungdommene. Bare denne stiftelsen har bygget 18 moskeer i Kurdistan, Irak.

Media
Middle East Broadcasting Center (MBC) ble stiftet av Vali bin Ibrahim, broren til den 3. kona til kong Fahad i 1991. Finansiert av den saudiske kongefamilie. Al Arabiyeh (العربیه) er en annen internasjonal tv-kanal som er finansiert av Saudi-Arabia og andre arabiske land i Persia-bukta. Stiftet i 2003. Kalemeh TV, لقناه الصحراء Al Sahraa Channel, Huda TV og Iqraa TV er finansiert av Saudi-Arabia. De to store internasjonale avisene Al HAYAT og AL Shargh ol Osat الشرق الاوسط drives også av saudiene.