HRTs president George Kalogeropoulos og Stortingets visepresident Marit Nybakk klippet snoren da "Norway 2" ble døpt sist helg.
Foto: Redningsselskapet

Styrker gresk sjøredning med spesialbygd redningsbåt

Stortingets visepresident Marit Nybakk var gudmor da redningsbåten Norway 2 ble døpt på Lesvos sist lørdag. En båt som har som oppgave å redde flyktningeliv ute i Egeerhavet, ved EUs yttergrense.

Utrop nr. 23/2016 (09.06.2016)
 – Vi er stolte av arbeidet som Redningsselskapet og de greske frivillige i Hellenic Rescue Team gjør for å redde liv. Denne båten er et bidrag til RS sin visjon: Ingen skal drukne, sa hun i sin tale, melder Redningsselskapet i en pressemelding.

Den spesialdesignede redningsbåten skal brukes av frivillige i Redningsselskapets greske søsterorganisasjonen Hellenic Rescue Team (HRT). Båten er en del av et større samarbeid mellom HRT og Redningsselskapet, som Utenriksdepartementet har støttet med 13 millioner kroner.

Vanskelig situasjon
HRT har hatt svært lite ressurser og midler for å drive sjøredning, og sto i en fortvilet situasjon da 850 000 flyktninger kom sjøveien til de greske øyene i 2015.

– Vi hadde 15 sjøredningsbaser, men bare fem redningsbåter. Støtten fra Redningsselskapet betyr enormt mye for oss. Flere båter, mer utstyr og fortsatt trening og opplæring gjør oss i stand til å mangedoble innsatsen, sier HRTs president George Kalogeropoulos.

Greske og norske dåpstradisjoner
På tradisjonelt vis ble redningsbåten velsignet med hellig vann av en gresk-ortodoks erkebiskop og tre prester, før Marit Nybakk og Kalogeropoulos klippet en snor i blått, hvitt og rødt.

– Jeg døper deg "Norway 2". Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap i din ansvarsfulle gjerning, sa gudmor Marit Nybakk og avsluttet dåpen med å kaste en flaske champagne mot båtsiden.  

Verdifullt samarbeid
Gresk kystvakt, redningsmannskap fra flere europeiske sjøredningsorganisasjoner samt lokale og nasjonale greske myndigheter var invitert til dåpen sammen med mannskapet på den norske redningsskøyta «Peter Henry von Koss», som er stasjonert på Lesvos.

Norges ambassadør i Hellas, Jørn Eugene Gjelstad, representerte Utenriksdepartementet under dåpen.

– Det humanitære samarbeidet mellom Norge og Hellas er verdifullt både nå og for fremtiden. Det er viktig at vi fortsetter å støtte og bygge opp den lokale sjøredningstjenesten i Hellas, og vise at offentlig-privat samarbeid skaper resultater, sa Gjelstad, som også roste befolkningen på Lesvos for empati og støtte til menneskene som har flyktet fra krig og konflikt.

Fakta: Redningsbåten "Norway 2"

- Lengde: 9 meter.
- Fart: 45 knop.
- Motor: Yamaha 200 hk x 2.
- Mannskap: 3 - 4 personer.
- Kostnad: 125.000 euro, inkludert utstyr som VHF, varmesøkende kamera, GPS-navigasjon, radar, AIS og førstehjelpsutstyr.
- Bygget av Mostro, i Athen.
- Stasjonering: Etter behov, skal være på Lesvos den første måneden.