Folkevisesangeren Victor Jaras grav i Santiago. Som aktiv på venstresiden var han en av Pinochet-diktaturets første ofre. Nå han eks-løytnanten som tok livet hans fått en drapsdom i en amerikansk føderal domstol.
Foto: Lion Hirth

Funnet skyldig i sangers død - 43 år etter

En av den chilenske eks-diktatorens Augusto Pinochets militæroffiserer er funnet skyldig i drapet på en av Chiles mest folkekjære visesangere. 

Utrop nr. 25/2016 (23.06.2016)

Løytnanten Pedro Pablo Barrientos Núñez var blant offiserene som hadde ansvar for fangene. Tidligere i uken ble han dømt for drapet på Jara i en føderal domstol i Orlando, til blant annet å betale Jaras familie 28 millioner dollar i erstatning, skriver Dagbladet.

Foto: Samtidsfotografi

Jara, som sies å ha inspirert musikere som U2 og Bob Dylan, var aktiv på chilensk venstreside og ble pågrepet i kjølvannet av det CIA-støttede kuppet som veltet Chiles president Salvador Allende i september 1973. Etter kuppet var Jara blant de flere tusen dissidentene som ble tvunget inn på Estadio Nacional i hovedstaden Santiago, der han ble banket opp, torturert og skutt.

Årtier med menneskerettsbrudd
Barrientos Núñez reiste selv vekk til USA på slutten av 80-tallet, da Pinochet tapte folkeavstemningen og måtte gi fra seg makten til en ny demokratisk valgt regjering. Utover 90-tallet begynte også prosessene fra de nye sivile chilenske myndigheter med å undersøke, og etterhvert dømme militært personell som begikk menneskerettighetsbrudd.

I 2000 satt også eks-diktatoren i husarrest i Storbritannia mens han var under internasjonal etterforskning for de flere tusener chilenere som forsvant, ble fengslet og torturert, eller tvunget ut i eksil under hans regjeringstid (1973-90).

En dag for Victor
Hovedpersonen selv satt ubevegelig da dommen mot ham ble lest opp. Den nå 67 år gamle eks-løytnanten nektet å kommentere dommen for pressen, men advokaten hans, Luis Calderon, uttalte at de skal se på mulighetene for en anke.

Hans nå 88 år gamle britiske enke Joan Jara, og døtrene Manuela og Amanda var både glade og rørte over dommen. 

– For oss er dette Victors dag. Dette var det første tegnet på rettferdighet i saken hans, og det skjedde her i USA, uttalte enken til pressen.