Kontrovers rundt polsk uavhengighetsfeiring

Høyreekstreme i Polen markerte nasjonaldagen på sitt vis, med marsjer og bluss.
Foto : Piotr Drabik
Opptil flere titusen høyreekstreme marsjerte under den polske uavhengighetsdagen, og gikk i forbønn for et "hvitt Europa" og "et islamsk Holocaust". Samtidig feiret både presidenten og vanlige polakker dagen som vanlig.
0Shares

Flere titusener marsjerte i regi av den høyreekstreme gruppen Obóz Narodowo-Radykalny (National Radical Camp) i Warszawa som del av markeringene til Polens nasjonaldag 11. november, ifølge polsk politi, melder Newsweek.

Høyrenasjonale ledere fra andre europeiske land, som den selverklærte fascisten Roberto Fiore fra Italia og grunnleggeren av English Defense League, Tommy Robinson, var med i markeringen. Talerne snakket om å stå opp mot liberale verdier og forsvare kristne verdier, skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Ifølge Associated Press fordømmer det polske utenriksdepartementet rasisme, anti-semittisme og fremmedfrykt, men insisterer på at marsjene holdt i løpet av helgen er et “uttrykk for patriotiske verdier”.

“Hvitt Europa”
Blant slagordene kunne man finne «Vi vil ha Gud», en henvisning til en kjent religiøs sang. Men også rasistiske slagord som “Rent blod”, “Et hvitt Europa” og “Vi ber for et islamsk Holocaust” figurerte i markeringen.

Ifølge BBC var det 2000 motdemonstranter fra den venstreekstreme gruppen Antifa (Antifascistisk Aksjon) som møtte opp for å konfrontere ultranasjonalistene, mens 50 personer ble arrestert.

Kontrovers rundt feiring
Uavhengighetsdagen markerer i år at det er 99 år siden Polen fikk sin uavhengighet i kjølvannet av første verdenskrig, etter å ha vært delt mellom Østerrike-Ungarn, Tyskland og Russland i 123 år. Samtidig er det kontrovers knyttet rundt markeringen av nasjonaldagen, og måten dagen misbrukes på av ultranasjonalister.

– Noen av folkene her har ekstreme synspunkter, kanskje rundt 30 prosent av de marsjerende, mens 70 prosent går bare fredelig uten å rope noen fascistiske slagord, sier 30 år gamle Kamil til nyhetsbyrået AFP.

Kamil advarte mot å generalisere og sa at han deltok for å “ære de som kjempet for Polens frihet”.

Også det offisielle Polen feiret uavhengighetsdagen, hvor landets president Andrzej Duda la ned krans på Den ukjente soldats grav og brente en fakkel for landets uavhengighet.

 
Foto : Grzegorz Jakubowski/KPRP

– Lenge live Polen! Måtte denne uavhengighetsilden aldri slukke!, skrev presidenten på sin Twitter-konto.