Kan Italia gå mot ytre høyre?

En saga blott? At du blir stoppet ved grensen fordi du har "feil" pass, kan det bli slutt på hvis Unge Venstre får det som de vil
Foto : Kevin Hale
Frontene i Italia foran kveldens valg er steilere enn noensinne i kjølvannet av flyktning- og migrantstrømmen.
0Shares

Frontene er harde bare dager før italienerne går til urnene i valget på ny nasjonalforsamling søndag, melder Dagens Næringsliv.

Opptakten til valget har vært usedvanlig skarp mellom ant-iinnvandringspartier og politikere på venstre fløy. I kjølvannet av valgkampen har også voldelige demonstrasjoner mellom grupper på ytre høyre og ytre venstre, og mellom dem og politiet funnet sted.

Valgkampen har også blitt preget av hendelsene i byen Macerata. Luca Taini, en tidligere lokalpolitiker fra Lega Nord, et av partiene som kan ende opp med den nye statsministeren etter kveldens valg, er arrestert, mistenkt for å ha skutt mot flyktninger på åpen gate. Skyteepisoden sees på som rasistisk hevnmotivert etter at en italiensk kvinne ble funnet drept og partert i samme by. Hovedmistenkte i saken er en migrant med opprinellse fra Nigeria.

– Innvandringsdebatten har roet seg ned i de fleste andre europeiske land etter flyktningkrisen, men ikke i Italia. Mange italienere mener at staten deres er for svak til å ta imot så mange mennesker, sier James Dennison, forsker på migrasjon ved European University Institute i Firenze til Dagens Næringsliv.

Tatt imot flere hundretusener
Italia har tatt imot over 600.000 mennesker siden flyktningkrisen i 2014. Hittil i år har over 5000 flyktninger tatt den farlige sjøveien fra Libya over til Italia, ifølge en oversikt fra UNHCR, FNs høykomissær for flyktninger.

Ifølge Reuters har også flere hundre migranter i Italia de siste månedene lagt ut på en ny, farlig reise over Alpene til Frankrike. 

Gammel ringrev tilbake?
Eks-statsminister Silvio Berlusconi og hans parti Forza Italia gjør comeback, men kan ikke stille opp som statsministerkandidat grunnet en skattedom fra 2013, som hindrer ham i å innta en folkevalgt stilling. 

Ytre høyre-partiene Lega Nord og Fratelli D`Italia (Italias Brødre) utgjør sammen med Forza Italia koalisjonen som lenge har ledet på målingene. Siste måling fra Termometro Politico viser at det regjerende sentrum-venstre Partito Democratico (PD), sammen med det liberale og EU-vennlige Europa +, det sosialdemokratiske Insieme (Sammen) og det sentrumsrettede Civica Popolare (CP) vil kunne oppnå 25,9 prosent av stemmene. Høyre og ytre-høyre-blokken med Forza Italia, Lega Nord, Fratelli D`Italia og det kristeligdemokratiske NcI får 37,5 prosent av stemmene.

Anti-establishment-partiet Movimento 5 Stelle (Femstjernersbevegelsen) som ikke eksplisitt støtter noen av blokkene, blir landets største enkeltparti. Partiet ledes av eks-komikeren Beppe Grillo, og beskrives som et “catch all”-parti, uten bestemt ideologi.

Innvandringsmotstand og regionalpolitikk
Størst og avgjørende spenning stiller det seg til hvem som får statsministerposten. Lega Nords leder, Matteo Salvini, kan komme i sjefsstolen.

 
Foto : Fabio Visconti

Lega Nord er mot innvandring og EU, og for større provinsielt selvstyre. Partiet er en del av den såkalte Bevegelsen for et Europa av nasjoner og frihet (MENL), som samler ytre-høyre partier som Nasjonal front (Frankrike), Frihetspartiet (Østerrike) og PVV (Nederland). 

Lorenzo Codogno, gjesteprofessor ved London School of Economics and Political Science (LSE), tviler på om lederen for Lega Nord vil lede en eventuell høyre-ytre høyre-regjering etter valget.

– Forza Italia leder an med to prosentpoeng. Lega Nord kan endte opp med flest stemmer, men selv om det skulle bli resultatet, tviler jeg på at Berlusconi og resten av alliansen vil akseptere at Lega Nord får utnevne statsministeren. Dersom høyrealliansen vinner, vil den bli ledet av Forza Italia, sier Codogno til Dagens Næringsliv.

Kan få radikale endringer
Uansett kan det bli store og radikale endringer i Italias politiske landskap etter valget. Overfor BBC har Salvini avvist enhver henvisning til sin retorikk som rasistisk,

– Eneste motgift mot rasisme er å kontrollere, regulere og begrense innvandring. Det er millioner av italienere i økonomiske vanskeligheter. Italienerne er ikke rasistiske, men utenom-kontrollen innvandring bringer det langt fra positive reaksjoner. Vi vil forhindre det.

Samtidig har han planene klare om han skulle bli Italias nye statssjef. I sitt første regjeringsår er planenen å repatriere 100 000 innvandrere, et tall som skal stige med opptil 400.000 etter fem år.

– Vi har en halv million irregulære innvandrere i Italia. Alle av dem må sendes hjem, sier han ifølge The Telegraph.