Foto: Matti Blume

Tyske myndigheter: – 950 angrep på muslimer i 2017

Opptil 950 angrep på muslimer og mot moskeer og andre islamske institusjoner i Tyskland ble registert i fjor, viser en oversikt fra det tyske innenriksdepartementet.

Utrop nr. 10/2018 (08.03.2018)

33 personer kom til skade i disse angrepene, viser oversikten fra innenriksdepartementet (bildet) som tyske medier omtalte lørdag, skriver ABC Nyheter.

Nesten alle angrepene ble utført av personer med tilknytning til høyreekstreme grupper.

60 av hendelsene var angrep eller hærverk rettet mot moskeer og andre islamske institusjoner, som for eksempel griseblod som har blitt smurt ut over bygningsfasader. Andre eksempler er hatefulle slagord og ytringer mot muslimer, nazisymboler som er tagget på moskeer, forsøk på å tenne på hus der det bor muslimer, trusselbrev og fysiske angrep mot muslimske kvinner som har på seg hijab.

Aiman Mazyek, leder i sentralrådet for muslimer i Tyskland, sier til avisen Neue Osnabrücker Zeitung at han er sikker på at det har vært mange flere angrep enn det myndighetene har registrert.

Foto: Anna Lutz

Gir islamofobi skylden
Ursula Jelpke er forbundsdagsrepresentant for det venstreradikale partiet Die Linke. Ifølge politico.eu kom det tyske innenriksdepartementet med tallene etter blant annet sterk påtrykk fra hennes parti. 

Jelpke gir på sin side det høyreradikale Alternative für Deutschland (AfD) skylden for "å ha skapt et hatklima" som fører til fysiske angrep.

– Islamhatere som AfD har tatt spranget fra gaten til Bundestag (forbundsdagen) og bidrar fra en parlamentarisk tribune til å forgifte det sosiale klimaet mot muslimer i Tyskland.

Aiman Mazyek tror det finnes mange mørketall, og snakker om "psykiske barrierer" som ofte hindrer ofre fra å rapportere tilfeller av hatkriminalitet eller trakassering. 

– Jeg har lagt merke til en sterk følelse av usikkerhet blant muslimer. Mange prøver ikke å ikke bli lagt merke til eller skille seg ut i det offentlige. Denne trenden har blitt betydelig verre de siste årene, sier Mazyek til Neue Osnabrücker Zeitung.