Svensk konemishandlingssak vekker oppsikt

Illustrasjonsfoto.
Foto : SalFalko, Flickr
Med begrunnelsen «han virker å komme fra en bra familie», ble mannen tiltalt for å ha mishandlet sin kone, frifunnet tidligere i år. En beslutning som sjokkerer mange, skriver VG.

Ifølge kvinnen som politianmeldte sin mann i april 2105, skal den tiltalte blant annet ha slått henne i ansiktet, dyttet henne inn i møbler og trykket en sko inn i ansiktet hennes.

I den påfølgende rettsaken ville tingrettsdommeren og en av lekdommerne dømme mannen. To av lekdommerne, de daværende Centerparti-politikerne Ebtisam Aldebe og Hasan Fransson – mente imidlertid at mannen skulle frifinnes. I slike tilfeller blir den tiltalte dømt ut i fra den mildeste vurderingen – noe som ledet til hans frifinnelse i februar, skriver VG.

En av de mer oppsiktsvekkende årsakene bak frifinnelsen er at tingretten mener at kvinnens troverdighet ble svekket av å først melde saken til politiet, istedenfor til hennes irakiske manns slektninger, som i voldssaker er ’normalt’ i disse kretser.

Mannens ”gode familie” ble også vektlagt i hans favør i sammenheng med skyldspørsmålet.

Sjokkert over frifinnelsen
Fornærmede, Maryam Jassen stiller seg uforstående til frifinnelsen og uttrykte til Aftonbladet at hun er sjokkert.

– Hva vet de om hans familie, og hva vet de om min familie, og hva har det å gjøre med at jeg har blitt mishandlet? Jeg forstår ikke. Jeg synes dette er så sykt, sier hun til avisen.

Janssen forklarer at mishandlingen begynte tidlig i forholdet og at hun og datteren på et tidspunkt bodde på hemmelig adresse. I 2015 gjenopptok hun kontakten med tanke på deres datter. Det var i flytteperioden, da hun oppholdt seg midlertidig hos ektemannen, at han igjen ble voldelig.

Lena Egelin, sorenskriver i Solna tingsrätt, forteller at hun innkalte de to lekdommerne som var for frifinnelse, til et møte.

– Når det gjelder bevisvurdering, har jeg ikke sett den typen argumenter tidligere, sier Egelin til TV4, ifølge VG.