Somalisk eks-flyktning ble Lord Mayor

Krigsflyktning ble seremoniell borgemester: Magid Magid (lengst til høyre iført de tradisjonelle gevantene) under innsettelsen.
Foto: Skjermdump/YouTube
28 år gamle Magid Magid kunne ikke et ord engelsk da han som femåring kom fra det krigsherjede Somalia. Nylig ble han valgt til seremoniell borgemester (Lord Mayor) i den nord-engelske byen Sheffield.

28-åringen er den tredje med ikke-vestlig bakgrunn som får æren av å være seremoniell borgemester, etter Qurban Hussain i 1993 og Talib Hussain i 2015.

Magid, som kom til Storbritannia som krigsflyktning, vil bli tidenes yngste Lord Mayor i Sheffield, og den første fra Green Party. 

– For å være ærlig er dette litt bisart. Det føles definitivt litt surrealistisk, men det er uansett et stor ære og et stort privilegium. Mange av mine slektninger og venner kan ikke tro at jeg er den nye “Lord Mayor”, sier Magid til nettstedet face2faceafrica.com.

Gått gjennom gradene
Jobben som Lord Mayor er ettårig, og innehaveren av vervet velges av bystyret i Sheffield gjennom en demokratisk avstemning. Som tittelen sier, har ikke Lord Mayor noen for form for formell makt, men vervet regnes som prestisjefylt og ettertraktet. Alle folkevalgte lokalpolitikere i Sheffield kan i utgangspunktet stille opp og bli valgt til vervet.

Selv har Magid en kort karriere i politikken. For to år siden, under et lokalvalg stilte Magid opp, og ble valgt inn som lokal representant for valgdistriktet Broomhill and Sharrow Vale. Fra før av har han også vært studentpresident i universitetet i Hull, hvor han utdannet seg som marinbiolog.

Sterkt venstreorientert
Ifølge The Guardianer 28-åringens politiske posisjon “sterkt venstreorientert”. Under innsettelsestalen fordømte han rasisme, og en “økende fremmedfrykt i Storbritannia post-Brexit”.

– Jeg håper at jeg som svart og muslim kan få folk til å innse at vi i Sheffield er stolte av å gjøre ting annerledes, av å vise forskjeller på en positiv måte, uttalte han til lokalavisen The Star i forbindelse med innsettelsen.

Som del av jobben vil Magid møte prominente gjester i Sheffield og delta i prestisjefylte arrangementer. I tillegg vil han fronte flere veldedighetsorganisasjoner.

Som seremoniell borgemester vil Magid også ta imot dronning Elizabeth og måtte bukke for henne og andre medlemmer av kongehuset, slik plikten tilsier. En aldri så liten jobbutfordring for Magid, som er republikaner.

– Liz, Philip, Harry, de er alle sammen herlige mennesker. Jeg har ikke noe imot dem personlig. Men jeg vil leve i et samfunn hvor alle, uansett bakgrunn, har mulighet til å bli statsoverhode. Hvor dette ikke bare er en mulighet for noen privilegerte få, sier han til The Guardian.