Kritiserer svensk asylaktivist

Sosionomstudenten og asylaktivisten Elin Ersson ble en av sommerens nyhetsbilde da hun la ut sin aksjon som skulle hindre at en 52-årig afghaner skulle bli deportert. Mediesosiolog kritiserer på sin side aksjonsformen som "posering".
Foto: Skjermdump/Facebook
Når Elin Ersson forteller at «It felt really good» – føltes det først og fremst godt for henne selv?, spør mediesosiolog Tellef Solbakk Raabe seg i en kommentartikkel i Dagbladet.

21-årige Ersson ble så å si verdenskjent i slutten av juli, da en av hennes Facebook Live-sendinger gikk viralt. 

Videoen som viser Ersson mens hun filmer seg selv har blitt sett på av over fire millioner mennesker. I live-sendingen filme sitt eget ansikt i det hun forsøkte å forhindre at en 52-årig afghansk asylsøker ble deportert før flyet hun selv sitter i skal ta av.

Hjemme i Sverige er Ersson sosisonomstudent, og hennes aktivisme har skapt sterke reaksjoner, både positive og negative. Tellef Solbakk Raabe, MPhil i mediesosiologi ved University of Cambridge, er på sin side skeptisk til aksjonsformen.

– Jeg kjenner ikke til 52-åringens historie – det kan godt hende at avslaget på asylsøknaden hans var urimelig – men er denne formen for aktivisme mer enn moralsk posering?, skriver han i en kommentar i Dagbladet, som er tittulert som “Polariserende posering”.

Videre skriver Raabe:

– For det første er det ingen tilgjengelig informasjon som tilsier at 52-åringen «blir drept» så snart han lander i Kabul, slik Ersson hevder. Dersom mannens historie hadde vært kjent, og dersom vi visste at han var en politisk flyktning med en dødsdom hengende over seg, ville aktivismen vært mer effektiv. 

Klikk her for å lese hele kommentaren