Raja: – Norge og EU må gi et tydelig svar til Saudi-Arabia

 
Foto: Wikimedia Commons
Norge og EU må gi klar beskjed til Saudi-Arabia om at drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi ikke aksepteres, mener Venstres Abid Raja.

I to og en halv uke nektet Saudi-Arabia for at Khashoggi ble drept under et besøk på landets konsulat i Istanbul 2. oktober. Landet påsto lenge at den regimekritiske journalisten hadde spasert ut av konsulatet, men fredag kom erkjennelsen av at han ble drept. Men at drapet skjedde etter en slåsskamp og som følge av et uhell, fester ikke Raja lit til.

– Historien til Saudi-Arabia fester jeg ingen lit til. Det står ikke til troende. Tror de hele verden er blåøyde og naive? Vi må kreve svar, vi må forlange svar, sier Raja til NTB.

Khashoggi gikk inn på konsulatet for å plukke opp nødvendige dokumenter for å få annullert sitt tidligere ekteskap slik at han kunne gifte seg med sin tyrkiske forlovede. Kilder med innsyn i det tyrkiske etterforskningsmaterialet skal ifølge flere medier ha konkludert med at Khashoggi ble drept og partert av en saudiarabisk dødsskvadron inne i konsulatbygningen samme dag.

– Norge må delta i diskusjonen

Raja, som er visepresident på Stortinget og Venstres representant i utenriks- og forsvarskomiteen, tar nå til orde for at Norge sammen med europeiske land både gir klar beskjed til Saudi-Arabia om at drapet ikke kan aksepteres av verdenssamfunnet, og finner ut hvilke følger dette må få.

– Det er fullstendig uakseptabelt å likvidere journalister og andre. Jeg mener det bør komme et samlet europeisk svar. Når Trump vakler, må Europa og Norge sammen gi et tydelig og meget sterkt uttrykk for at dette ikke er akseptabel oppførsel av et medlem av det internasjonale samfunnet, sier Venstres profilerte stortingsrepresentant.

– Og Norge må delta i diskusjon med europeiske land om hvordan Europa sammen skal håndtere dette. Norge er en for liten aktør til å agere alene, men Norge må finne et svar sammen med EU, sier Raja.

– Hvor er levningene?

Raja er ikke minst opptatt av at det fortsatt ikke er kjent hvor Khashoggis levninger er blitt av.

– Hvor er levningene hans? De påstår at han døde under et slagsmål? Kom igjen, den må du lenger ut på landet med. Verden fortjener å vite hvor levningene til Khashoggi er, sier Raja.

(©NTB)