Innvandring er blant temaene som splitter mest den amerikanske politiske opinionen, viser en fersk rapport. Illustrasjonsbildet tatt av demonstranter som krever stopp av deportasjoner og innvandringsreform.
Foto: SEIU International

USA blir mer polarisert

51 prosent av amerikanere mener innvandring er "positivt for landet", mens 49 mener at folk i USA er "for overfølsomme" overfor muslimer, kommer frem i en splitter ny rapport om politiske holdninger og polarisering foran mellomvalget.

Utrop nr. 43/2018 (08.11.2018)

Rapporten Hidden Tribes vitner om at USA som er i stadig splittelse, særlig på spørsmål som omhandler etnisitet, innvandring og religion.

– I vår forskning konkluderer vi med at vi har blitt et sett av stammer, med ulike kodekser, verdier og til og med ulik fakta. I våre offentlige debatter er vi ikke lenger bare "uenige". Vi avviser hverandres premisser og tviler på hverandres motiver. Vi setter spørsmåler ved hverandres karakter, og blokkerer ørene våre til ulike perspektiver.

Organisasjonen More in Common som står bak den ferske rapporten, mener det vil koste å samle amerikanerne på tvers av store uenigheter i ulike politiske spørsmål.

Sju politiske "stammer"
I rapporten oppdeles USAs befolkning i sju ulike politiske stammer), hvor tre av disse ligger på hver sin ytterkant ("vingstammer") og fire kan beskrives som en del av den "utmattede majoriteten". I vingstammene har man progressive aktivister, tradisjonelle konservative og hengivne konservative. I den utmattede majoriteten har man tradisjonelle liberale, passive liberale og moderate. I denne gruppen har man et knapt flertall av såkalte "politisk utkoblede". 

Foto: Skjermdump/hiddentribes.us

Selve begrepet "utmattet majoritet" forklares på følgende vis:

– Flesteparten av amerikanere er lei av denne "oss-mot-dem" tankegangen og er ivrige etter å finne felles grunnlag. Vi har ulike og polariserte syn på mange problemer. Men mer enn tre av fire amerikanere tror også at våre forskjeller ikke er så store at vi ikke kan jobbe sammen.

Hvilke saker splitter USA?

Innvandring: 51 av de spurte i Hidden Tribes mener innvandring er positivt for USA, og at det hjelper økonomien til å bli mer vellykket og konkurransedyktig. 49 prosent mener innvandringen er dårlig for USA, koster velferdssystemet og at det krever ressurser som kan brukes på egne innbyggere.

Etnisitet: 52 prosent av de spurte fremhever det såkalte "hvite privilegiet", og at mange hvite mennesker ikke gjenkjenner de reelle fordelene de har i dagens USA. 48 prosent mener hvite ikke har noen reelle fordeler i forhold til andre.

Islamofobi: 51 prosent mener mange mennesker i dag tar ikke diskriminering mot muslimer seriøst nok. 49 prosent mener på sin side at mange mennesker i dag er for overfølsomme for hvordan muslimer blir behandlet.

Klikk her for å lese rapporten