«Stopp hatprat» ut mot netthets av prisvinner

 
Foto: flickr.com
Italienskfødte Yasmine Ouirhrane, som har blitt kåret til Årets unge Europeer, hetses på nett og sosiale medier. Nå går norske nettaktivister i Stopp Hatprat-kampanjen ut med støtte til henne.

– Hetsen Yasmine blir utsatt for i kommentarene til tweeten bygger på islamofobi og er egnet til å spre hat mot muslimer. Vi ble tipset om tweeten gjennom Europarådets ungdomsråd og omfanget av hatpraten og ble oppfordret til å gi støtte. Så det handlet om mobilisering på europeisk nivå, forklarer Eirik Rise til Utrop. Han er koordinator for den norske delen av «Stopp hatprat»-kampanjen.

Kampanjen er en del av den europeiske No Hate Speech Movement, en bevegelse startet av Europarådets ungdomsavdeling i 2013, og har i dag kampanjekomiteer i over 40 land.

Fredsaktivist

Slik la prisvinneren ut nyheten på sin Twitter-feed 2. mars.
Foto : Skjermdump/Twitter

Hetsen Yasmine blir utsatt for i kommentarene til tweeten bygger på islamofobi og er egnet til å spre hat mot muslimer

Ouirhrane er italiensk-marokkansk og bor i Frankrike. Hun jobber som freds- og sikkerhetsekspert for det Etiopia-baserte initiativet AU-EU Youth Cooperation Hub, et initiativ som fremmer samarbeid mellom Europa og Afrika på ulike politiske nivåer.

2. mars fikk Ouirhrane prisen “Årets Europeer” av Europaparlamentet og Schwarzkopf Foundation. Sistnevnte jobber med demokratiutvikling og politisk engasjement blant unge.

Vi må se prisen som en kollektiv seier: for unge kvinner, for innvandrerdøtre, for Europa, for enhet og mangfold, og for fred, skrev hun på sin Twitter etter å ha motatt utmerkelsen.

Samtidig som prisvinneren la ut en post med nyheten om prisen, strømmet negative kommentarer inn på Twitter. Mange gikk på hennes religiøse og etniske bakgrunn. Selveste Marie le Pen meldte seg på den negative kommentarstrømmen.

Oppfordrer til støtte

Stopp hatprat oppfordrer på sin Facebook-side til å sette en stopper for hetsen.

– Hvorfor er dere i Stopp Hatprat engasjert i denne saken i Frankrike?

– Yasmine har fått prisen for sin innsats for likestilling for kvinner og like muligheter for innvandrere i Europa. Vi støtter hennes arbeid for et bedre samfunn for alle og mener hun er en viktig stemme som er beskyttet av ytringsfriheten. Derfor tar vi avstand fra hatpraten og ber alle som støtter Yasmine vise dette ved å gratulere henne i tweeten og like støttende kommentarer, sier Rise til Utrop. 

Hatet finnes allerede i Norge

Rise hevder at de samme holdningene og det samme hatet allerede har kommet til Norge.

Eirik Rise i Stopp Hatprat-kampanjen ser muslimhets som en økende trend i både EU og Norge.
Foto : skeivungdom.no
– Kommentarene til tweeten til Yasmine forteller de samme argumentene og historiene som vi kan gjenkjenne fra kommentarfeltene til norske samfunnsdebattanter. HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) kartla i 2017 nordmenns holdninger til jøder og muslimer og fant at en av tre mener at «muslimer ønsker å overta Europa».

Han mener muslimhets allerede et problem i Norge.

– Her har vi en av de formene for hatprat vi oftest ser i norske kommentarfelt. Spørsmålet er om vi gjør nok for å bekjempe hetsen og hvordan vi best kan svare.