Med hjelp fra EU fortsetter marerittet i Libya

Dokumentarvidoen fra Channel 4 viser "utenkelige grusomheter" i Libya.
Foto: skjermdump
Flyktninger som forsøker å krysse Middelhavet blir stoppet av libyske styrker og solgt til menneskesmuglere. I interneringsleirer opplever de tortur. Alt dette som en konsekvens av avtalen med EU. 

Nye bevis på brutale overgrep mot flyktningene i Libya har nådd britisk presse. Siden 2017, da verden først hørte om slavemarkeder i dette landet, har situasjonen ikke endret seg.

Utenkelige grusomheter

Det finnes nesten 800 000 mennesker på flukt i Libya og alle har bare ett mål: å krysse Middelhavet. Rundt 20 000 befinner seg i statlige interneringsleirer.

Libyske myndigheter får kontantstøtte fra Den europeiske kommisjonen for å holde flyktningene tilbake, mens EU-land behandler asylsøknadene. Samtidig blir metodene brukt av militser i interneringsleirene ikke kontrollert.

Både FN og Human Rights Watch anklager libyske myndigheter for grove og gjentagende brudd på menneskerettigheter som de kaller for “utenkelige grusomheter”.

Les FNs rapport fra desember her.

Tortur og menneskehandel

På sosiale medier verserer det flere torturvideoer av migranter som blir utsatt for bestialske overgrep av sine fangevoktere. Den britiske Channel 4 har vist et sjokkerende opptak fra en interneringsleir i Libya. Man kan se internerte migranter som får flytende plast dryppet på seg, som piskes eller som kuttes med kniv av menneskesmuglere.

Hensikten er å presse familiene til migrantene i Eritrea, Etiopia og andre steder til å betale penger til smuglerne.

AU advarer mot EU

Nylig har et internt notat fra Den afrikanske unionen (AU) lekket til The Guardian. Der advarer AU kyststatene i Nord-Afrika mot å samarbeide med EU om å ta imot migranter som plukkes opp i Middelhavet. AU mener dette systemet innebærer opprettelsen av det som i praksis blir «interneringsleirer», og at det representerer et brudd på asylsøkernes rettigheter.

Noen land, blant annet Marokko, har allerede sagt nei til denne typen samarbeid. Men AU er bekymret for at andre stater kan bli fristet av løfter om bistand, mens et moderne slavemarked kan fort oppstå.