Et flertall i EU-parlamentet stemte denne uken for en resolusjon mot strukturell diskriminering av europeiske borgere med afrikansk bakgrunn.
Foto: J. Logan

EU vedtar resolusjon mot rasisme som rammer afrikanere

EU-parlamentet har fremmet en resolusjon som skal håndtere den strukturelle rasismen som rammer millioner av europeere med afrikansk bakgrunn.

Utrop nr. 14/2019 (11.04.2019)

Resolusjonen oppfordrer EUs medlemsland til å utvikle nasjonale strategier mot rasisme og diskriminering på utdannings- og helsesektoren, i boligpolitikk, og i politiet og rettsvesenet, melder The Guardian.

Teksten krever også at EU-institusjonene skal vedta en mangfolds- og inkluderingsstrategi for å rette opp underrepresentasjonen av svarte og andre minoriteter.

Ikke-bindende

535 parlamentsmedlemmer stemte for resolusjonen tirsdag denne uken, mens 80 stemte mot og 44 avsto.

Selv om den er ikke-bindende, hylles resolusjonen fra flere grupper som historisk, siden den fokuserer på en særegen form for diskriminering som ofte er dagligdags for 15 millioner europeere med afrikansk bakgrunn.

– EU-parlamentet leder veien og sender et signal til medlemsstatene for hvordan de kan håndtere og bekjempe den strukturelle rasismen som hindrer den fulle inkluderingen av svarte og andre minoriteter i det europeiske storsamfunnet, sier Amel Yacef, sjef i nettverket European Network Against Racism, til The Guardian.

Resolusjonen kommer fire måneder etter at EUs rettighetsråd kom med en rapport om strukturell diskriminering. I rapporten kom det blant annet frem at svarte i Storbritannia var minst tilbøyelige til å varsle om rasistisk diskriminering, og at svarte og andre minoriteter i Finland opplevde mest hets og trakassering.