Kina anklages for å rive moskeer

Bilde av Toyuq grotten i nærheten av Turpan, i Xinjiang-provinsen. De buddhistiske grottene i Toyuq dateres fra 5. til 10. århundre e.kr, da uigurer konverterte til islam
Foto: Wikimedia
Kina er anklaget for å rasere og ødelelgge en rekke moskeer i Xinjiang-provinsen som er hjemstedet for den muslimske minoriteten uighurer. 

En ny undersøkelse utført av den britisk avisen, The Guardian og åpenkilde-journalistikkplattformen Bellingcat, analyserte satellittbilder av 91 religiøse steder i den nordvestlige provinsen gjennom Google Earth og Planet Labs. 

De fant ut at minst 31 moskeer og to store helligsteder for muslimer hadde hatt betydelig strukturskade sammenliknet med hva bildene viste i 2016 og  2018.

Mens 15 av disse strukturene antas å være helt eller nesten fullstendig ødelagt, ble andre fått kupler og minareter fjernet, og ni andre bygninger fungerte som moskeer, men som ikke hadde noen islamske egenskaper, ble også revet.

Dette gjelder Imam Asim-helligdommen (et pilegrimsmål for Uighurer), Kargilik-moskeen (en av de største moskeene i området) og den Yutian Aitika-moskeen nær Hotan (som dateres tusenvis av år tilbake i tid og var et viktig sted for lokalbefolkningen å samles under religiøse helligdager).

Denne avsløringen kommer på et tidspunkt hvor Kina blir anklaget for “kulturell folkemord.” FNs menneskerettighetspanel mener de har høyst troverdige rapporter på at Kina holder mer enn en million etniske uighurer og andre muslimer i “interneringsleire”. Den kinesiske regjeringen benekter dette, og hevder at de har sendt muslimene til en type yrkesopplæring som som også skal “motvirke islamsk ekstremisme”. 

Men ifølge en utenrikspolitisk rapport kan selv ting som å eie en telt, å kjenne noen som har reist utenlands eller avstå fra alkohol, få deg til å bli satt inn disse leirene på ubestemt tid for “mistenkelig” oppførsel. 

Les hele saken i The Guardian.

Mobilovervåket

I en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW), «Kinas undertrykkende algoritmer» , går det fram at appen brukes til å lage personprofiler om personer myndighetene anser å være mistenkelige.

– Undersøkelsene våre viser for første gang at politiet i Xinjiang bruker ulovlig samlet informasjon om folks fullt og helt lovlige atferd, for så å bruke det mot dem, sier Maya Wang, en av HRWs granskere i Kina.

Rapporten er basert på tekniske undersøkelser av en mobilapp som er tilknyttet overvåkingsplattformen Integrated Joint Operations Platform (IJOP). For å finne ut hvordan appen fungerer og hva slags informasjon den samler inn, har HRW samarbeidet med Cure53, et sikkerhetsselskap i Berlin, i følge NTB.

Selskapet har gransket appen og sett nærmere på kildekoden, og på den måten avslørt både design og hvordan data samles. Ved å overvåke lokaliseringsdata fra folks mobiltelefoner, plukker systemet ut personer som for eksempel slutter å bruke mobiltelefon, tilbringer mye tid med naboer, bruker uvanlig mye strøm og som sjelden bruker hovedinngangen i egen bolig.

Systemet registrerer også personer som får nytt mobilnummer, og de som tilbringer over 30 dager i utlandet. Da får politiet instruks om også å etterforske slektninger.