Kan bli valgvinner i kveld: Socialdemokratiets Mette Frederiksen går til valg på en høyrevridd innvandringspolitikk.
Foto: News Oresund/Sofie Paisley
Valg i Danmark:

Høyrevridd innvandringspolitikk, venstrevridd velferdspolitikk

Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen vil stoppe asylinnvandring, samtidig som hun vil satse mer på velferd og klima. Kombinasjonen kan bli en valgvinner.

Utrop nr. 22/2019 (13.06.2019)

Frederiksen kan ifølge de siste målingene trolig bli Danmarks neste og yngste statsminister etter kveldens valg.

Ifølge NRK Urix har danskene i denne folketingsperioden satt en stopp for å motta kvoteflyktninger og vedtatt det som blir kalt paradigmeskiftet i dansk utlendingspolitikk.

Frederiksen ønsker selv en omlegging av hele asylsystemet, med stopp i all asylinnvandring til Danmark, og opprettelse av mottakssentre utenfor Europa. Frederiksen vil også åpne for et moderat antall kvoteflyktninger, og sette et tak på antallet ikke-vestlige innvandrere som kan komme til landet.

En balansekunst

For å få til dette, er hennes mål å få til en sosialdemokratisk mindretallsregjering etter valget. Ifølge NRK Urix vil Frederiksen og Socialdemokratiet samarbeide med høyresiden om en stram innvandringspolitikk, og med venstresiden i sosial- og klimapolitikken.

Utfordringen ligger i å få med seg resten av rød blokk i dansk politikk (Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten). Dette er partier som i motsetning til Socialdemokratene vil ha en liberalisering av innvandringspolitikken.

Les hele saken på NRK Urix

Tidligere i Utrop: Et produkt av Europas strammeste innvandringsdebatt

Tidligere i Utrop: – Stem, muslimer!