– Europas politikk fortsetter å kreve liv på Middelhavet

Illegal innvandring fra Afrika var tema da minitoppmøte fant sted i Paris
Foto: Sara Prestianni/Noborder Network, Flickr.com
Det er nesten fire ganger større sannsynlighet for å dø på Middelhavet i år enn i fjor. Nå ber Leger Uten Grenser EU-landene om å endre politikken og sette liv først.

Siden juni i fjor har mer enn 10.000 mennesker blitt tvunget tilbake til livsfarlige forhold i Libya. I løpet av ett år med stengte italienske havner har minst 1.151 kvinner, menn og barn druknet på Middelhavet, melder Leger Uten Grenser i en pressemelding.

– Reaksjonen fra europeiske regjeringer på den humanitære krisen i Middelhavet og Libya har vært et kappløp mot bunnen, sier sykepleier Sissel Overvoll, som selv har arbeidet på Middelhavet for Leger Uten Grenser.

Organisasjonen apellerer igjen til EU-regjeringer om å endre fokus.

– For ett år siden ba vi europeiske myndigheter om å sette folks liv foran politikken. Vi ba om en human respons for å få en slutt på dehumanisering av sårbare mennesker på sjøen i stedet for politisk gevinst. Men ett år senere har den europeiske responsen nådd et skuffende nytt bunnivå, forteller Overvoll til msf.org.

– Sjokkerende situasjon

Det er nå ett år siden Italia bestemte seg for å stenge sine havner for humanitære båter og den første politiske «stand-off» på sjøen var et faktum. Siden har over 18 tilfeller blitt dokumentert offentlig.

– Denne fastlåste situasjonen blant europeiske land og deres manglende evne til å sette menneskeliv først, er bare enda mer sjokkerende i dag ettersom kampene fortsetter i Tripoli, forklarer Overvoll til msf.org.

Tvunget tilbake til vold

Bare de siste seks ukene har det vært en økning i antall mennesker som har forsøkt å flykte fra Libya, med over 3.800 mennesker som har gått om bord i usikre båter i Middelhavet.

Samtidig har det vært slik at for hver person som har blitt evakuert eller flyttet i år, har mer enn dobbelt så mange blitt tvunget tilbake til Libya av den libyske kystvakten. 

– Selv med færre og færre humanitære fartøy til sjøs, vil folk med få alternativer fortsette å gjennomføre denne dødelige ferden, uansett risiko. Den eneste forskjellen nå, er at det er nesten fire ganger større sannsynlighet for å dø enn i fjor, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), sier Frédéric Penard, SOS MEDITERRANEEs operasjonssjef, til msf.org.