- Norge tar side i konflikten på Sri Lanka

På mandag sa Arbeiderpartiets Marit Nybakk under et folkemøte i Oslo at regjeringen på Sri Lanka brøt med folkeretten. I dag ber Norge Tamiltigrene (LTTE) om å overgi seg til samme regjering. - Krav om at LTTE legger ned våpnene uten at tamilenes sikkerhet og suverenitet er ivaretatt er en partisk handling fra Norge og kvartetten, mener tamilene i Norge.
Det er lederen i Norsk Tamilsk Forum Rajah Balasingham som uttaler dette.  Norsk Tamilsk Forum er en samling av norsktamilske organisasjoner i Norge og representerer tamilenes stemme i det norske samfunnet.

I en felles pressemelding ba Norge sammen med Japan, EU og USA (Co-Chairs) tamiltigerne om å overgi seg om de vil redde sivilbefolkningen. Samtidig melder FN at det siste fungerende sykehuset nord på Sri Lanka er rammet av regjeringens klasebomber. I følge FN-talsmannen Gordon Weiss er 52 sivile ble drept tirsdag i kamper i og utenfor en sone hvor regjeringsstyrkene hadde lovet å ikke angripe. 80 mennesker skal ha blitt såret i sammenstøtene her.

Partisk uttalelse fra Norge
Norge har hatt en helt sentral rolle i fredsmeglingen mellom Sri Lanka og LTTE, og derfor ønsket å ha en nøytral rolle.

I den eneste offisielle uttalelsen fra Norge ville ikke regjeringen i Norge fordømme Sri Lankas regjeringen for krigføringen, men «bare» krigføringen. - Norge fordømmer den krigføringen som nå pågår i Sri Lanka med de uakseptable lidelsene som påføres sivile i landet, uttalte utenriksminister Jonas Gahr Støre. I et intervju i NRK sa miljø- og utvklingsminister Erik Solheim at det var uforenelig for ham å fordømme regjeringen på Sri Lanka så lenge Norge har en aktiv meglerrolle i fredsprosessen. I pressemeldingen derimot har Norge valgt å gå ut av denne rollen.

Tamilene i Norge mener nå at Norge har tatt part i konflikten.

- Norge burde rope høyt mot urett som blir påført tamilene. Vi utrykker vår misnøye mot Norge for å ha kommet med et slikt utspill som ikke tar hensyn til tamilenes sikkerhet og eksistens som folkegruppe. Dermed har Norge nå mistet sitt ansikt som rettferdig fredsmegler, sier Balasingham.

Han ber "Co-Chairs" til å anerkjenne tamilenes eget stat.