Ansikt i Fokus: Drømmefangeren

Thomas Prestø er dansepedagog, grafisk designer og event- og konferanseorganisator. I tillegg til dette er han leder for dansegruppen Tabanka Crew som spesialiserer seg på Dancehall, Soka, Zouk, Mapouka, Zoukouss og tradisjonell karibisk dans. Gruppen har blant annet deltatt i underholdningsprogrammet ”Norske talenter”.
Tabanka Crew består av 35 medlemmer i alderen 14 til 28 år med kobling til 24 nasjoner.

– Vi gjør det mange sier at de ønsker å gjøre, eller prøver å gjøre. Det er naturlig for oss. Vi er en familie. Vi holder sammen og vokser sammen. Jeg er heldig. Alle er kommet inn gjennom audition. Det er ikke alle som får velge familie nummer to på den måten.

– Hvor lenge har du danset?  
– Jeg er gammel i danse-år. Det fungerer nesten som hunde-år. Jeg har danset afrikansk og karibisk dans i snart 15 år.

– Hvorfor valgte du dansen? 
– Gjennom dans lærte jeg om kulturarven min. Karibisk dans ble brukt til tross for at flere former var ulovlig og ble straffet med for eksempel pisking. Det var måten afrikanere som var slaver fikk utløp for sine følelser, og holdt på essensen av menneskelighet, under umenneskelige forhold. Dans har gitt meg så mye og nå krever “dansens ånder” at jeg gir tilbake på en måte.

– Hva gjør karibisk dans med deg? 

– Karibisk dans gir håp, styrke, glede og er et godt middel mot stress og depresjon. Dansen har en helbredende effekt. Alle mine elever opplever det slik, og de får noe ut av å danse. De møter opp to ganger hver helg med bare fem helger fri på ett og et halvt år. Dette viser noe om hvor mye de føler de får ut av det.

– Er dansen din framtid?
– Gruppen består av mange talenter som ikke bare driver med dans, men også med sang. Målet mitt er at de skal vokse. Jeg har tro på deres potensial og ser ikke bort fra at det er de som skal trene opp neste generasjon dansere. Dere kommer til å høre mye fra oss framover.
 
– Er det noe du er flink til, som ingen andre vet om?
– Jeg er flink til å tyde drømmer. Jeg kan programmere hjernen til å tenke på noe før jeg legger meg, og som oftest drømmer jeg om løsningen til problemet. 

– Hvem ser du opp til?
– Oi, det er mange, men noen av dem er: Granny Nanny, Tyler Perry, Pearl Primus, Katherine Dunham, Oprah, Yaa Asantewa, bestefaren min Harold Charles-Harris. Onklene mine, min mor og flere av danserne i Tabanka Crew. Jeg liker folk som baner nye veier, eller snarere baner nye veier fordi de husker hvor de kommer fra.  

Fakta:   
Navn: Thomas Prestø   
Alder: 25   
Yrke: Dansepedagog, grafisk designer og event- og konferanseorganisator   
Leder: Dansegruppen Tabanka Crew som spesialiserer seg på blant annet Dancehall og tradisjonell karibisk dans   
Har danset: 15 år