S 2 kommentar: Politikerne må lære av Kongehuset

Det er verdt å merke seg de positive signalene om forandring som kommer fra Kongehuset når det gir denne typen oppmerksomhet til innvandrerkvinner som er aktive på grasrota.

Et knippe utvalgte damer med innvandrerbakgrunn fikk forrige uke sjansen til å treffe og prate med Hennes Majestet Dronning Sonja og Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Mette Marit i anledning kvinnedagen. Det var en representativ gruppe med bakgrunn fra alle verdens kanter som troppet opp på slottet. 

Empati  
Møtet ser ut til å ha vært nyttig, for samtlige ga uttrykk for at Dronningen og Prinsessen viste stor vilje til å lytte. Erlinda Muñoz, programleder i Norsk Folkehjelp Oslo, var imponert over vertskapet. Til Oslo Kommunes nyhetsbulletin Extra Large sa hun: 

– De var veldig hyggelige. De virket oppriktig interessert i det jeg driver med.  

Hva Hennes Majestet og Hennes Kongelige Høyhet egentlig tenkte, vet vi ikke, men den utpregede evnen til å lytte og la seg bevege av gjestenes sterke historier ble lagt merke til. Selv om møtet ikke danner grunnlaget for endringer i politikken, er det likevel positive signaler om forandring som kommer fra Kongehuset når det gir denne typen oppmerksomhet til innvandrerkvinner som er engasjert på grasrota.   

Folk og elite  
Mange offentlige instanser har noe av lære Kongehuset. Den dagen politikere og byråkrater i direktorater og departementer regelmessig begynner å oppsøke vanlige folk og virkelige lytte, har Norge kommet et langt steg videre.  

La analfabeter med innvandrerbakgrunn som har bodd 20-30 år i Norge fortelle dem sine historier. Hvorfor lærte de aldri å lese og skrive? Hva hindret dem i å utdanne seg og få seg en jobb? La de tusenvis av damer som lever isolert – noen som slaver i egne hjem – fortelle om sine liv. La myndighetene høre hvordan store grupper har blitt passivisert av den velsignede sosialhjelpen som altfor mange tror løser alle problemer. 

Norge ikke som før 
Vi har et slagord i Norge: Dialog! Men ikke alle politikere og byråkrater øverst i systemet praktiserer dette. Landet har forandret seg voldsomt de siste tiårene, og særlig i hovedstaden og de større byene har vi i dag helt nye realiteter vi må hanskes med.    

Norge har blitt et flerkulturelt samfunn som ikke kan styres med gårsdagens visjoner og metoder. Fremdeles er det mange som er blinde for utviklingen fordi de tillater foreldede holdninger – eller styringdokumenter – å stenge for utsikten mot virkeligheten.

Nye strategier 
Men det er også mange innvandrere i lederposisjoner som lukker seg inn i sine små sirkler – det være seg små grupper av velutdannede karrièremennesker, eller av folk med samme bakgrunn. Feilen man gjør, er å ikke se ut over sin enge krets, mot det norske storsamfunnet og mot livene til vanlige folk. Blant dem finnes det mange problemer som må løses – i solidaritet og samhandling på tvers av grupper og sosial klasse.