Om integrering: Asle Toje, forsker og utenrikspolitisk kommentator

Author Recent Posts Lan Marie Berg Latest posts by Lan Marie Berg (see all) Nye etniske opptøyer i Sør-Afrika - 28.09.2009 Nye etniske opptøyer i Sør-Afrika - 28.09.2009 Verdt å få med seg - 28.09.2009 Hva legger du i ordet integrering?Kjernen i integrering er språk. Deretter er det at innvandreren forstår og slutter seg til […]

Hva legger du i ordet integrering?
Kjernen i integrering er språk. Deretter er det at innvandreren forstår og slutter seg til samfunnskontrakten i det nye samfunnet. I Norge inkluderer denne kontrakten dugnadsånden, likestilling, omfordeling/velferdsstaten, menneskerettigheter og demokrati.

Er det lett å integrere seg i Norge?
Det er nok vanskeligere å integrere seg i Norge enn det er i Storbritannia, USA, Frankrike eller Tyskland. Norge er et samfunn med en kompleks samfunnskontrakt. Det er også et problem at samfunnet later som om det er mer tolerant enn det det er. Dette hindrer integrering. Vi må være litt mindre redde for å stille krav. Norge er i ferd med å bli et etnisk delt samfunn på grunn av denne naive tilnærmingen til integrering.

Hva synes du om Utrops integreringsskala?
Det finnes faktisk mange gode skalaer som alt er i bruk i andre land på dette.

Det er et problem at samfunnet later som om det er mer tolerant enn det er. Dette hindrer integrering.

Asle Toje er norsk utenrikspolitisk forsker og kommentator. Han har markert seg
på høyresiden i det norske utenrikspolitiske ordskiftet, blant annet
som fast spaltist i Klassekampen og i =Oslo.