59. vanligste navnet i Norge

Nguyen-dynastiet på frammarsj

Kjenner du noen fra Vietnam som heter Nguyen? Ikke rart – 40 prosent av alle vietnamesere, og hele 34 millioner i selve Vietnam, heter nettopp Nguyen. 

 

Også i Norge er Nguyen et ofte brukt navn. Det ligger nå på 59. plass over landets vanligste etternavn. 6011 personer bosatt i Norge heter Nguyen, og navnet er mer brukt enn erkenorske etternavn som Sæther, Aas og Hanssen. Tidligere i år ble Thi Nguyen kåret til Oslos vanligste kvinnenavn.

Keisernavn

I vietnamesiske miljøer er det ikke sjelden en Nguyen som gifter seg med en Nguyen. På facebook finnes det grupper som Nguyen-Dynastiet, Mr. Nguyen og Nguyen United. Men få vet hvor navnet kommer fra og hva det betyr. Utrop har snakket med navneforsker Ivar Utne.

– Det er vanskelig å si noe om opphavet til dette navnet, sier Utne.

Han forklarer at navnet har sitt opphav i det kinesiske Ruan som er et ord for et musikkinstrument. Det var også klannavnet til Vietnams siste keiserslekt, og mange tok nok navnet nettopp på grunn av dette.

Nguyen-dynastiet

Nguyen-dynastiet var det siste keiserdynastiet i Vietnam. Vietnam var på 1600- og 1700-tallene delt i to maktsentra. Trinh-familien hadde makten i nord og Nguyen-familien styrte i sør. Et bondeopprør ledet av folkehelten Quang Trung i 1771 tok makten fra begge familiene og samlet Vietnam under seg. Han døde imidlertid rett etterpå, og da tok erkerivalen Nguyen Anh makten. (I Vietnam skrives etternavnet først.) Nguyen-familien styrte under franskmennene etter kolonialiseringen av Vietnam. Den siste keiseren Bao Dai dro til Frankrike etter delingen av Vietnam i 1955. Der levde han til han døde i 1997, og i dag er det hans eldste sønn Bao Long som er overhode for det gamle Nguyen-dynastiet.

Nguyen Nguyen Nguyen
Nguyen er heller ikke bare et etternavn. På Rykkin bor en mann som har Nguyen som fornavn, mellomnavn og like godt også til etternavn. Opprinnelig het han Nguyen Ngoc Nguyen, men skiftet til Nguyen Nguyen Nguyen fordi han ville fremheve sitt vietnamesiske opphav. Han forteller at Nguyen kan brukes både som fornavn og etternavn.

– Forskjellen ligger i tegnsettingen.

Nguyen Nguyen Nguyen, Rykkin

– Forskjellen ligger i tegnsettingen, forklarer Nguyen Nguyen Nguyen.

På vietnamesisk er det fem forskjellige tonefall som antydes med forskjellige tegn. Dette gjør at ett og samme ord kan bety vidt forskjellige ting hvis det blir sagt i forskjellige tonefall. Nguyên kan være et mannlig fornavn dersom det skrives med en “hatt” over e-en. Etternavnet, Nguyễn, skrives litt annerledes og har i tillegg til hatten, et lite bølgetegn over den samme e-en.

Nguyen Nguyen Nguyen sier at fornavnet betyr hel eller fullstendig, men han er ikke sikker på om etternavnet betyr det samme, nettopp på grunn av det ekstra bølgetegnet. Han forteller at navnevalget hans fører til en del spørsmål når han skal registrere seg forskjellige steder, men han har ikke tenkt å forandre navnet noen flere ganger.

Hvorfor så originale?
Antropolog og Vietnam-ekspert Nir Avieli hevder at Nguyen betyr “original”. Dette er også ett av navnets betydninger ifølge navnebasesiden namesaz.com og wikipedia. I tillegg kan navnet bety: ren, god venn og bønn. Også disse kildene mener Nguyen stammer fra det kinesiske Ruan.

– Det jeg ikke skjønner er hvorfor det er så mange vietnamesere som har kalt seg det. Hvorfor er de så opptatte av å markere sin originalitet, spør Avieli.

Faktaboks:
Nguyen: vanlig i og utenfor Vietnam

Nguyen er det vanligste vietnamesiske etternavnet. Navnet er ikke bare vanlig i Vietnam, men har på grunn av stor utvandring blitt et vanlig navn i mange land i “vesten”. I Norge er 6011 personer registrert med Nguyen som etternavn. Thi Nguyen var i 2008 det vanligste kvinnenavnet i Oslo. Nguyen er det 54. vanligste etternavnet i Frankrike – 40100 personer heter det.