Unge muslimske jenter diskuterte hijab under Stockholmturen

Med eller uten hijab


De fleste jentene på konferansen, både norske og svenske, bruker hijab, men langt fra alle. Selv om hijab ikke er hovedtema, blir hodeplagget likevel diskutert under og etter spørrerundene.

Flere er enige i at pressen har overfokusert på hijab til det kjedsommelige. Samtidig har muslimer fått muligheten til å informere, noe de mener har vært positivt. Ei av jentene, Majdolin, bruker ikke hijab, men hun skulle ønske at foreldrene hadde fått henne til å bruke det fra hun var barn, slik at hun hadde blitt vant til det.

Jeg vet det er riktig i forhold til islam å bruke det, men det blir vanskeligere å begynne å bruke det jo eldre man blir. Hadde jeg brukt det fra jeg var barn, hadde det blitt en mer naturlig overgang. Flere av jentene er enige.

Dleen forteller om kvinnene i hennes familie som brukte hijab, og hvor fine hun syntes de var.

Jeg gledet meg veldig til å bli eldre og kunne bruke hijab. Endelig da jeg kom i puberteten ble det min tur, min tur til å vise at jeg er muslim, sier hun stolt.

Hun forstår at en del norske reagerer på at barn bruker hijab, men at det ligger i mange barns natur å se opp til sin mor og ville kle seg som henne.

Shahera, som flyttet fra Trondheim til Oslo høsten 2008 forteller at hun bestemte seg for å begynne med hijab da hun var 13.

Vi hadde fest på skolen den siste dagen før jul, og jeg hadde bestemt meg for å begynne med hijab i ferien. Jeg spurte læreren min om hun kunne annonsere dette for klassen. Men læreren sa at nå hadde de det så hyggelig at hun ikke ville at jeg skulle ødelegge kosen med å fortelle noe så seriøst, sier hun.