NOORA NOOR: VARM SOULDIVA

«Souldiva» skriver avisene, men foran meg sitter ei sprudlende Homlia-jente, trygg på sin identitet, trygg på sin bakgrunn og takknemlig for de verdiene foreldrene har lært henne. Men Nooras liv har ikke alltid gått på skinner. 
Tekst & foto Tove Aysha Andersson
Latest posts by Tekst & foto Tove Aysha Andersson (see all)

– Hva er egentlig souldiva? spør Noora. Hun takker nei til noe å drikke før hun fisker opp en pose medbrakt instant helse-te. Hun har byttet ut caps og briller og ser naturlig glamorøs ut. Jeg har akkurat tilbudt henne noe å drikke, men ”divaen” trenger bare en kopp varmt vann.

Bakrunn fra tre land
Hun har bakgrunn fra Somalia og Dubai, kom til Norge åtte år gammel som asylsøker og befant seg plutselig på scenen sju år senere, oppdaget av Warner Music. Det kan høres ut som en drøm, men ifølge Noora (30) er det først nå drømmen leves. Nå som hun har utgitt sin første CD – ja, hun kaller det sin første, selv om det er den tredje, for det er med albumet ”Soul Deep” hun har funnet seg til rette.

Vi møtes over et kafébord på Notodden Bluesfestival, latteren sitter løst. Noora gleder seg enormt til å stå på scenen foran 7 000, rett før amerikanske stjerner som Beth Hart og Buddy Guy. Hun skjuler ikke følelser. Er hun lei, synes det, er hun glad, stråler det rundt henne.  

– Hvordan er det endelig å være her?

– Om det er stille, tror jeg noe er gæærnt.

– Vet du hva, det er veldig spesielt. Har jo alltid hatt lyst til å stå på scenen under festivalen. Dette året har vært helt fantastisk, for det var her på Notodden planene om ny CD ble skapt. Jeg går og gliser lykkelig hele tiden.

Ordet flerkulturell kan trygt benyttes om Noora, for moren ble født i Jemen, faren i Somalia og Noora i Dubai. I ørene hennes glimrer et par store ørepynt med løvemotiv, som hun har fått av en tante. Hun sier hun elsker løver og disse har en beskyttende symbolikk.

Kom som asylsøker
Det har ikke alltid vært like greit for Noora: ankomsten til Asker asylmottak, overgangen til et land med snø, mobbing, en brutal erfaring med nynazister og langvarig sykdom. 
Det oser kosete av kroppsspråket til sangeren, som både er avslappet og lett å snakke med. 

– Har det vært vanskelig å finne den du er i dag?

– Jeg får tårer i øynene og takker Gud hver dag for sjansen jeg har fått. Jeg har finni en slags ro i meg. Jeg overrasker meg selv stadig, både positivt og negativt, men jeg har blitt mer selvbevisst, reflekterer mer enn før. Men, uten musikk er jeg ikke helt på plass.

– Hvordan er familien din?

– Jeg har en veldig trygg familie, to brødre og en søster, sier Noora som ikke lar seg be to ganger om å beskrive en dag på Holmlia. Den ene broren min er veldig god til å synge, lillebroren min lager hip hop beats og lillesøster er veldig flink til å skrive. For meg var sang litt sånn ”jeg ha’kke penger til toget, men jeg kan synge”, sier Noora som arbeider med å skrive materiale til sin neste plate. – Hjemme er det alltid masse action. Plutselig danser mamma, sier Noora og ler.

– Om det er stille, tror jeg noe er gæærnt. Noora forteller om besøket hos en norsk familie der stillheten senket seg mens de ventet på middagen – Jeg trodde jeg hadde gjort noe, at de var sure på meg, sier hun og beskriver en hverdag med lyd, matlaging og… – Visste du at somaliere lager fårikål? Jeg spiser gjerne fårikål midt på sommeren, jeg.

– Hva blir du inspirert av?

– Jeg er i en kreativ prosess hele tiden. Blir inspirert av alt! Plutselig finner jeg noe nytt i en gammel låt. Jeg har også skrevet dagbok i alle år. Dagen før jeg fylte 30, så jeg i dagboka hva jeg skrev da jeg var femten. Når jeg blir 30 har jeg mann, 4 barn og er superstjerne, skrev jeg og tegnet stjerner rundt. 

– Og nå er du 30…og superstjerne…

Hun bryter ut i latter. 

På spørsmålet om hvordan hun lærte seg sangteknikk, forteller hun om en mor som måtte holde ut at jenta spilte de samme snuttene – om og om igjen, gjentok og gjentok – til det satt!

– Jeg gjorde dem sprø med fraseringer, men gav meg ikke. Vi kommer inn på forbilder og den nylig avdøde amerikanske bluesartisten Koko Taylor som Noora hilste på i fjor – Noora erklærer med armene i været: – Jeg vil være som henne. Jeg vil!

Det er tomt i hjørnet av kafeen, men latteren vår høres sikkert helt ut. Samtalen glir lett, jeg behøver ikke kikke i blokka. 

– Husker du hvordan det var å komme til landet som asylsøker?

– Ja, min verden ble tatt fra meg, konstaterer hun. Jeg var vant til en bedre bostandard og plutselig skulle jeg dele rom med søsknene og ha felles bad og kjøkken med folk jeg ikke kjente. Jeg husker en dag jeg ble skremt da det sto en diger kar fra Nigeria på badet vårt! Hun ler rått. Ja, jeg kan le av det nå.

Ble mobbet som barn
Barn fra forskjellige land lekte sammen på mottaket og løste konflikter seg imellom. Jeg lurer fremdeles på hvordan vi kommuniserte med hverandre.  

– Jeg har lest at du ble mobbet?

– Ja, ingen ville bli venner med meg, jeg kunne ikke språket, snakket gebrokkent og synes skolen var for stille for meg. Ting måtte skje! Som barn kakla jeg hele tiden og selv om jeg var skoleflink, ble jeg sendt til rektor mange ganger. En dag løp jeg hjem fra skolen. Far sa jeg skulle tenke på hva jeg har, hvem jeg er, og være stolt av det. Da jeg kom i fjerde ”tok jeg igjen”, for jeg snakket flytende engelsk, sier den språkmektige jenta, som behersker både arabisk og fransk.

Da Benjamin Hermansen ble brutalt drept av nynazister, mistet Nooras bror bestekameraten. Noora forteller at hun falt helt sammen. Tragedien, som fikk Michael Jackson til å dedikere ”Invincible” til Benjamin, har påvirket Noora, som satt barnevakt for Benjamin da han var yngre, og hun blir opprørt over urettferdighet.

Latteren har stilnet.  

Noora har opplevd mye. Jeg lurer på hva hun gjør når hun ikke synger. Hun forteller at hun har lyst til å studere internasjonal politikk og filosofi. Nå har hun vært i Rwanda i forbindelse med TV-aksjonen som sendes på NRK i oktober. 

Forrykende show
– Lover du at det er fem år til neste plate?

– Ja. Det lover jeg, sier hun med overbevisning – Og jeg spiller gjerne inn på legendariske Juke Joint Studio her på Notodden. 

Hun begynner å bli utålmodig etter å stå på scenen, gleder seg til møte publikum, og publikum gleder seg til å møte Nooras utadvendte og sexy scenepersonlighet, som hun selv kaller ”Baby Jazz”. Noora sier selv at hun blir en annen på scenen.
 
– ”Diva” det er imaget mitt, punktum, sier hun spøkefullt, før hun igjen bryter ut i latter og korrigerer seg selv. – Nå høres du ut som en dum bimbo.

Souldiva? Hun er så lite utilgjengelig du kan tenke deg – til hun går på scenen.

Etter noen dager med øsende regn skinner sola. Publikum står tett i tett i en lang kø for bryggekonserten. Hun er kledd i kort lilla kjole, har løse krøller og sju musikere i ryggen, koristene har turkise cha-cha-kjoler. Det er Motown-følelse over Nooras entré. Det er som å legge en mynt i en jukebox, og hele Noora er rytme. – Amazing, she’s just fabulous, skryter far til den 10 år gamle trommeslageren, Taya Perry i søskentrioen Homemade Jamz, som har samlet seg foran scenen. Det er et forrykende show, og Noora lar publikum få vite hvordan hun har det: – Jeg er så lykkelig! roper hun, og publikum lar seg smitte. 

Jeg treffer henne backstage etter konserten. Hun har skiftet og signert plater og jeg tror jeg skal møte en Noora full av adrenalin.

– Jeg er helt tom…, sier hun hest.

Jeg er et øyeblikk redd forventningene til å stå foran tusener ikke ble innfridd, men hun legger rørt til: – Jeg er helt overveldet av kjærligheten fra publikum. 

Nooras tips til andre flerkulturelle:

– Tro på deg selv! Du kommer langt med å vise respekt. Alle har mørke dager, men det er i mørke stjernene skinner klarest.

Om noen lurer: Noora er rett og slett ei dampende hot, muslimsk jente fra Holmlia.   

Fakta:

Født: 8.juli 1979 i De Forente Arabiske Emirater

Musiker, komponist, sanger

Oppdaget av Warner Music 15 år gammel

 ”Curious” utgitt i -99

Vant Hit Awards i 2000 som best kvinnelige artist

Spilte Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar

Var medvirkende på soundtracket til ”Sofies Verden”

”All I am” utgitt i 2004

Kjent for humanitært arbeid

Deltar på Tv-aksjonen med CARE i oktober

Motown Nights på Edderkoppen fra 30. oktober

”Soul Deep” utgitt i 2009 på Blue Mood Records