Valginfo: Stortingsvalg og stemmerett

14. september skal folket velge 169 politikere til Stortinget (Norges folkevalgte nasjonalforsamling).
Anne M. Kaltenborn
Latest posts by Anne M. Kaltenborn (see all)

Hva er Stortinget?
Stortinget er Norges nasjonalforsamling, som skal styre landet de neste fire årene. Stortinget lager lover, bestemmer hva statens inntekter skal brukes til, bestemmer hvilken politikk vi skal ha i landet,  og kontrollerer Regjeringen.

Hvem kan bli valgt til Stortinget?
Politikere som er medlem av ett av de lovlige politiske partiene og står på  deres lister, kan bli valgt. 
Hvem kan stemme ved et stortingsvalg?
Alle som er norske statsborgere og er fylt 18 år, kan stemme.
Hvordan stemmer du?
Selve valgdagen er 14. september. I noen kommuner – som Oslo – kan du stemme på den 13. september dersom du heller vil gjøre det.

Ta med deg valgkortet som du har fått i posten og legitimasjon (pass, bankkort eller annet med bilde av deg). Du kan gå til det stedet som er skrevet på valgkortet. Der kan du stemme. Du kan også stemme  andre steder, for eksempel på sykehus, i fengsel og flere andre steder. Hvis du er syk eller ufør, kan du få stemme hjemme.

På valgstedet får du informasjon og hvordan du gjøre det for å stemme. Der er det funksjonærer som hjelper deg. De ser ikke hva du stemmer.

Du kan bare legge én stemmeseddel i valgurnen.

Du kan endre rekkefølgen på de navnene som står på den stemmeseddelen du har valgt. Det står på stemmeseddelen hvordan du kan gjøre det.

Forhåndsstemming
Du kan også  stemme før selve valgdagen ( forhåndsstemme) fram til 11. september. Det kan du gjøre på de stedene som kommunene har bestemt. I Oslo kan du stemme i alle bydeler og i Rådhuset.

På valgstedene får du info hvordan du gjør det for å forhåndsstemme.

Frie valg
Norge er et demokrati. Landet styres av de politiske partiene som folk stemmer på. Norge har mange lovlige partier. Valgene er hemmelige. Ingen får vite hva du har stemt. Du kan stemme på hvilket parti du vil.

Informasjon
De største partiene som stiller til valg: Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, Fremskrittspartiet, Rødt.

I tillegg stiller ti mindre partier til valg: Demokratene, Det liberale folkepartiet, Kristent samlingsparti, Kystpartiet, Miljøpartiet De Grønne, Norges Kommunistiske Parti, Norsk Republikansk Allianse, Pensjonistpartiet, Samfunnspartiet, Samtidspartiet

For mer opplysninger om dette på kommunenes nettsider for valg
informasjon. I Oslo er det:  www.oslo.kommune.no/valg.  Du kan også
ringe til info senteret i Rådhuset, Oslo: tlf 23 46 12 12.