Innvandrere er som folk flest

Utrop presenterer i denne utgaven for første gang en valgmåling foretatt blant innvandrere.

Den viser at innvandrernes partipreferanser ikke skiller seg stort fra resten av befolkningen. Arbeiderpartiet er desidert størst, og FrP kommer på andre plass slik det er blant resten av befolkningen.

Det er imidlertid overraskende at det også blant ikke-vestlige innvandrere er en høy andel som stemmer FrP. Her er det verdt å spørre seg om det negative fokuset på afrikanere i media kan ha ført til at afrikanere selv har får endret holdninger til sin egen gruppe. En annen gruppe som stemmer FrP blant innvandrere er de som tjener over 500 000 kr i året. Denne tendensen kan vi også finne blant befolkningen generelt.

Antallet usikre velgere er ganske høy, hele 31 prosent av de spurte har ikke bestemt seg eller svarte ”vet ikke”. Fra før av vet vi at valgdeltakelsen er lavere blant innvandrere enn befolkningen generelt. Andelen som ikke har stilling til hvilket parti de skal stemme på, er høy i alle inntektsgrupper, og blant alle etniske grupper. Unntaket er de fra Midt-Østen hvor andelen usikre velgere er relativt lav.

Uansett hvor ofte vi gjentar at integreringen er på riktig vei, er det sjelden dette blir utgangspunktet for integreringsdebatten.

Det er et paradoks at velgerne sier at skole- og utdanningspolitikk er viktig for dem, samtidig som det er lav oppslutning om SV, som nå har begge statsrådpostene i Kunnskapsdepartementet. Og på dette punktet er innvandrere svært lik befolkningen generelt. Ifølge en valgmåling foretatt av Synovate for NRK sier respondentene at skolepolitikk er viktigst for dem.

”Ingen fra Drammen ble tvangsgiftet,” lød en overskrift på en nyhetssak i Drammens Tidende nylig. Vi har lest utallige forskningsresultater som konkluderer med at innvandrere er som resten av befolkningen. Også meningsmålingen foretatt blant innvandrere for å måle partipreferanser viser at innvandrere er overraskende like etnisk norske. Og uansett hvor ofte vi gjentar at integreringen er på riktig vei, er det sjelden dette blir utgangspunktet for integreringsdebatten.

Vi kan også tolke resultatene dit hen at kanskje en del av innvandrere adopterer deler av de politiske standpunktene til den sosiale klassen de tilhører eller identifiserer seg med her i Norge. Likende stemmegivning hos innvandrere og etniske nordmenn som tjener omtrent like mye kan tyde på det. Eller vi kan si at innvandrere fortere adopterer nye verdier enn det enkelte politikere og partier vil ha det til.