Mathjørnet med Lan

Ferske vårruller med hoisinsaus

De fleste har nok smakt friterte vårruller, enten det har vært den kinesiske eller den vietnamesiske varianten (ja, det er en forskjell). Disse er gode, men ikke spesielt sunne eller enkle å tilberede. En mindre utbredt variant er ferske vårruller. Dette er en god, sunn, enkel og ikke minst sosial rett fordi de kan tilberedes ved bordet. Spesielle ingredienser kan kjøpes i de fleste vietnamesiske butikker.

Vårruller
Store rispapir
Risspagetti (Vermicelli)
Gulrøtter
Agurk
Kinakål
Fersk koriander
Kinesisk gressløk (lange tynne med blomst)
Mynte
Scampi/svinekjøtt/grillet kylling

Risspagettien legges i kokende vann til det mykner. Gulrøtter skrelles, urtene skylles og alle grønnsaker snittes i tynne, avlange biter. Dere kan velge om dere vil bruke scampi, kylling eller svinekjøtt.

Scampi skrelles og deles på langs. Deretter marineres de i hakket hvitløk, chili og salt i minst 15 minutter før de stekes i olje (cirka 1 minutt på hver side eller under omrøring).

Svinekjøtt skjæres i tynne biter, marineres og behandles som scampi.

Grillet kylling rives i avlange strimler.

Rulling
Rispapir fuktes i varmt vann i cirka 30 sekunder. Deretter legges de på et fuktig kjøkkenhåndkle eller annet glatt underlag. Ingrediensene legges i passende mengde på langs. Brett inn sidene og rull rispapiret sammen så stramt som mulig. Dersom rispapiret revner, er det bare å legge et til utenpå.

Hoisinsaus
1 dl hoisinsaus (finnes i glass)
1 ss fiskesaus (i flaske)
1 ss kecap manis (søt soyasaus)
2 ts sesam olje
2 ss hakkede usaltede peanøtter
1 ts revet ingefær
1 ts hakket chili (fersk)
1 fedd hakket hvitløk
1 ss sprøstekt løk
1 ss limesaft
1/4 dl vann
Fersk koriander

Bland sammen og dryss på med fersk koriander.

Bon appetit!

Forkortelser:

dl = desiliter/0,1 liter
ss = spiseskje
ts = teskje