Somalikurs for nordmenn

Fra 3. februar begynner det første kurset 'Somali for nordmenn' midt i Oslo.
Utrop nr. 2/2009 (05.02.2009)

Det er Lingu Språksenter som står for kursene. Kurset er særlig rettet mot personer som jobber i offentlig sektor, ideelle organisasjoner, asylmottak, politiet og andre som jevnlig er i kontakt med somaliere.

– Somali er ikke vanskelig å lære. Det sier Hassan Ahmed som sammen med Mohamed Duale Isse har laget læreboka til kurset. – Hvis man er motivert, tar det bare 6 måneder før man kan begynne å føre en samtale, mener Hassan og legger til at to av de fremste ekspertene på somali er en russer og en engelskmann.

Boka «Kuu soo dhawoow», som på norsk betyr «velkommen», er nå i sin tredje utgave. – Boka ble en realitet etter at vi startet med å vurdere en manual for skoleelever, sier Hassan, som håper at boka skal få en mest mulig flerkulturell leserskare. – Denne boka er for alle som bor i Norge, sier han.

Forfatter selv har en lang pedagogisk erfaring, noe som la grunnlaget for å teste boka blant nordmenn, – Testene har gått meget bra, sier den språkkonsulenten og tolken Hassan.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er norsk-somaliere den femte største innvandringsgruppa i Norge med i alt nesten 22.000 personer. Av disse bor cirka 9700 somaliere i Oslo.

Somali er et av de største språkene i Afrika, hvor 25 millioner mennesker snakker det daglig. Somali er også et av de eldste språkene på kontinentet og det er kjent at det var i bruk i handelssammenheng allerede da de gamle egypterne bygde pyramidene.

På spørsmål om å lære somali blir vanskelig eller kjedelig, svarer Hassan bestemt – Nei, absolutt ikke. Det er både morsomt og spennende.