Ønsker forbud mot niqab og burka.
Foto: Souhaila Bougrine

Ingen stor sak med burkaforbud i Stavanger

Johannes Læringssenter innførte forbud mot ansiktsdekkende plagg som niqab og burka for tre år siden, Arbeiderpartiets integreringsutvalg foreslår at flere gjør det samme.

Arbeiderpartiets integreringsutvalg har foreslått forbud mot niqab og burka på offentlig sted som er et ansiktdekkende hodeplagg, skriver aftonbladet.no.

Forslagene ble satt fram av Aps integreringspolitikere Lise Christoffersen og Nadeem Butt på en konferanse i Stavanger i helgen.
De sitter begge i Arbeiderpartiets integreringsutvalg, som ledes av utenriksminister Jonas Gahr Støre. Utvalget skal forme Aps integreringspolitikk.

Ingen stor sak
– Bare to ganger i løpet av mine 14 år som rektor ved Johannes Læringssenter, har jeg møtt elever iført niqab, forteller rektor Knut Johan Tveit, ved Johannes Læringssenter.

Det viser ifølge Tveit hvor lite aktuelt den type påkledning er i Stavanger. Han forteller at det likevel ble søkt i kommunen om forbud mot å dekke ansiktet i klasserommene deres. Det fikk han rådmannens godkjenning på.

Må se hele ansiktet
Tveit forklarer at det er veldig viktig å se ansiktet i lærings sammenheng.

– Johannes Læringssenter har en visjon om åpenhent og dialog mellom alle som bruker eller arbeider ved senteret. Å lære ett nytt språk innebærer å bruke både verbal og ikke-verbal kommunikasjon, sier Tveit.

De er avhengig av å se hele ansiktet for å sikre seg at eleven forstår og viser respons på det som blir sagt.

Hijab ikke det samme
Tveit legger til at hijab ikke representerer noe problem fordi en ser hele ansiktet. På en annen side er det heller ikke tillat med for eksempel finlandshette eller skjerf over ansiktet.

Vanskelige valg
Sahfana M.Ali, er spesialpedagog og aktuell som kandidat fro Ap i Stavanger ved neste kommunevalg, hun ser ikke på et burka eller niqab forbud i offentligheten som det store diskusjonstemaet.
 
– I de 21 årene jeg har bodd i Stavanger, har jeg personlig møtt to kvinner med niqab. Totalt er det vel cirka fem kvinner som bruker burka eller niqab her i byen, forteller Ali.

Men hun mener at et forbud i offentlig rom kan stenge kvinner ute fra samfunnet, og forteller videre.

– Da vil noen si at vedkommende stenger seg selv ute. Vil hun tilpasse seg må hun også vise ansiktet. Meningsmotsetningene skaper et dilemma. Hvor går grensen for hva staten skal bestemme? Spør Ali.
Sånn sett synes hun diskusjonen er vanskelig, og personlig kunne hun ikke tenke seg å iføre seg i niqab.

– Jeg kunne ikke delta i det norske samfunnet hvis jeg gikk med det, sier hun.