Foto: Tine Poppe

Neda vitner fra Jordan

Neda og familien befinner seg nå i Jordan, men 12-åringen har et sterkt ønske om å komme tilbake til Norge. 

– Jeg tenker ofte på Norge. Dette er mitt siste håp om å komme tilbake, sa 12-åringen (til venstre på bildet) på telefon fra den norske ambassaden i Jordans hovedstad Amman onsdag ettermiddag til ABC Nyheter.

Tingrettsdommer Arne Lyng og Oslo tingrett hadde da hørt både hennes mor og far forklare seg på telefon om hvor vanskelig situasjonen er for familien etter at de fikk avslag på sin asylsøknad i fjor. Etter ti år i Dale asylmottak ble de så tvangsutsendt fra landet. 

Når saken er ferdig behandlet torsdag, har Lyng to uker på seg til å skrive dommen, noe han også opplyste Neda om.

Vanskelig situasjon
Retten hadde da fått høre tre halvtime lange telefonutspørringer med arabisk tolk, der Humlen, Lyng og regjeringsadvokat Kine Elisabeth Steinsvik spurte ut familiemedlemmene på en tidsvis dårlig telefonlinje fra Midtøsten.

Neda sa på flytende Sandnes-dialekt at det var stor forskjell på livet i byen Irbid nord i Jordan og Sandnes sør i Norge.

– Her sover vi i ett rom alle sammen. Vi kan høre lyden av bombene i Syria. Det er skikkelig vanskelig og skummelt også, sa hun.

– Folk ler av oss når vi ikke kan svare ordentlig på spørsmålene. De tror Norge er et sted i Syria. Jeg har ingen venninner her. Folk forstår ikke hva jeg sier fordi jeg ikke er så flink til å snakke arabisk. Søsknene mine har det også vanskelig, sa eldstejenta.