Utrop for fem år siden: Håp i helvete

 
Foto: Thomas Olsen
På homobaren Shushan i Jerusalem lever, elsker og ler palestinere og jøder sammen.  
Ida Svingen Mo (tekst) og Thomas Olsen (foto)
Latest posts by Ida Svingen Mo (tekst) og Thomas Olsen (foto) (see all)

– Shushan viser at alt er mulig, sier den koreansk-amerikanske regissøren Yun Suh (bildet), helt i Obamas ånd. Hun er invitert til Berlinalen med sin første dokumentarfilm «City of Borders».   

Filmen handler om menneskene på homobaren Shushan i Jerusalem som bryter med alle samfunnets tabuer og beviser at virkeligheten slett ikke må godtas slik den er. Hit kommer jøder, kristne og muslimer med ulik seksuell legning. Og her lever de sammen.

– Her på Shushan har menneskene mot til å elske og le, til tross for hatet de er omringet av. Det er en kamp mot religiøse krefter på begge sider, men det eksepsjonelle er at palestinere og jøder kjemper sammen på Shushan, forteller den koreansk-amerikanske regissøren.  

Foto : Thomas Olsen

Det handler om å la toleranse vinne over hat

Samme visjon
Etter 11. september ble det viktig for Yun Suh å fortelle om hva som skjer i verden. Hun dro til Gaza for å dekke den andre intifadaen i 2002, og i Jerusalem ble hun kjent med bareieren Sa’ar Netanal.   

– Jeg fant ut at han delte min visjon. Det handler om å la toleranse vinne over hat og å akseptere hverandre. De forskjellige menneskene i baren inspirerte meg, og jeg bestemte meg for å lage en dokumentar om dem, sier Yun Suh.   

Tre år brukte hun på å få ferdig dokumentaren, og nå er hun stolt over å kunne presentere den for et internasjonalt publikum i Berlin.

– Filmen kommer definitivt til å ha et liv. Jeg er glad for å kunne gi menneskene som ser den håp om at en bedre verden er mulig.