Mellom to kjønn

Den internasjonale filmfestivalen i Berlin setter fokus på temaer med stor bredde. I dokumentaren «Kiss The Moon» portretterer regissør Khalid Gill transseksuelle i Pakistan. 
Ida Svingen Mo (tekst) og Thomas Olsen (foto)
Latest posts by Ida Svingen Mo (tekst) og Thomas Olsen (foto) (see all)


Som barn var jeg fascinert av disse fargerike kvinnene som gikk rundt i gatene og sang, klappet og danset, forteller Khalid Gill da Utrop møter ham under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

I tillegg til de obligatoriske Hollywood-filmene kommer også en rekke andre og smalere filmer fra alle verdens hjørner til Berlinalen. Filmene i kategorien Panorama Dokumente tar opp temaer man ellers sjelden får innblikk i, som for eksempel homomiljøet i Jerusalem («City of Borders»), fredsaktivistenes kamp i Kashmir («Kashmir: Journey to Freedom») eller Kushra-samfunnet i Pakistan som Gill har tatt for seg.

Det viktigste for meg var å utforske dette samfunnet og innbyggernes spesielle seksuelle legning. Jeg ville vite hva de virkelig føler, ikke bare sosialt sett, men også på et personlig plan, forklarer han. 

Kushra-samfunnet er sårbart og jeg mener at det er viktig å belyse deres situasjon.

På utsiden

En kushra er enten en mann eller kvinne født i feil kropp. I Pakistan utgjør kushraene en egen og akseptert del av samfunnet. Det er et lukket fellesskap hvor de bor sammen som en stor familie. De tjener til livets opphold ved å danse og opptre på bryllup, dåp og andre festiviteter. Men økende fattigdom og moderne underholdning utgjør nå en trussel for livsgrunnlaget deres.  

Det er vanskeligere å være kushra nå enn tidligere og mange blir tvunget til å prostituere seg, sier Gill, men legger til at forholdene er bedre i Pakistan enn i India, hvor sex-industrien er mer utbredt og profesjonalisert.  

Regissøren, som er født og oppvokst i Lahore, men nå bosatt i Berlin, forteller at det i begynnelsen var vanskelig å komme i kontakt med kushraene. 

Til tross for at de er åpne som mennesker, lever de i et veldig introvert samfunn. De er vant til å føle seg annerledes og å være på utsiden. Det er også grunnen til at de ikke lar noen komme for nær. Jeg var rett og slett veldig heldig som klarte å skape en tillit til dem over tid.  

Overtro 

Dokumentaren tematiserer ikke hvorvidt kushraene blir aksepterte i det pakistanske samfunnet, men Khalid Gill forteller at det er knyttet mye overtro til dem.  

Det er mange som tror at Gud lettere lytter til kushraene fordi han er skyld i at de ikke er født med en definert kjønnsidentitet. Mange er redd for å bli forhekset av kushraene hvis man gjør dem urett og derfor blir de også stilletiende akseptert som en del av den pakistanske tradisjonen, sier Gill. 

Men ignoransen ulmer under overflaten. Mange kushraer blir utstøtt av familiene sine og det oppleves som en skam å få et transseksuelt barn. 

Regissøren er fast bestemt på å vise «Kiss The Moon», eller «Chan di Chummi» som den heter på originalspråket, i Pakistan, selv om det byr på problemer.  

Dette er min form for politisk aktivisme. Kushra-samfunnet er sårbart og jeg mener at det er viktig å belyse deres situasjon.

Ordforklaringer:

fascinere –
vekke sterk interesse

smal – her: spesiell film som handler om et tema som ikke alle har hørt om før eller er interessert i

utforske
– lære å kjenne helt, fullstendig

underholdning – moro, for eksempel dans, sang, film, musikk som brukes for at folk skal ha det moro