Vi homofile muslimer er ikke syndere

Schizofreni gir alvorligere symptomer for innvandrere
Foto: Scanstockphoto
Jeg vil gjerne dele noen av utfordringene vi som homofile muslimer har i Norge.

Homofile finnes overalt, også i de muslimske landene, selv om Irans president mener noe annet. Sex mellom menn har vært praktisert i muslimske land i all tid, og praktiseres vel så mye der som i Vesten. Mange menn i Pakistan har for eksempel sex med andre menn, og samfunnet er fullstendig klar over dette. Alle er fornøyd så lenge det ikke blir snakket om.

Men her i Norge snakkes det om det som er tabu i de muslimske samfunnene. Som homofil muslim og norskpakistaner erfarer jeg at flertallet av muslimer i Norge i praksis har lite aksept for homofile. Da er det ikke rart at det er vanskelig å komme ut av skapet og leve det livet vi er født til å leve.

Utstøtt
Alle mennesker har et behov for å høre til et sted. Det gir identitet og selvforståelse. Forskning viser at mange minoriteter opplever en identitetskonflikt i oppveksten. Jeg har selv tenkt lenge på om jeg er pakistaner, norsk, homofil eller muslim. Hvilken del skal jeg legge mest vekt på? Som homofil støtes jeg ut uansett. Man kan oppleve mye hets om man som pakistaner og muslim, mot formodning, velger å komme ut av skapet. Hadde det pakistanske samfunnet akseptert oss som vi er, hadde vi ikke trengt å søke tilhørighet utenfor egen gruppe. Nå er vi kulturelle immigranter. Det ser ut som det passer det muslimske samfunnet bra ikke å ta homofili alvorlig som fenomen. Men det har alvorlige konsekvenser for alle parter. Homofile gutter og jenter blir så godt som alltid tvangsgiftet hvis de velger å forbli i det pakistanske samfunnet. Alternativet, å flytte for seg selv, er sosialt uakseptabelt og innebærer å miste kontakten med familien. Å flytte hjemmefra som ugift norskpakistaner er antakelig fem ganger verre enn det er å ikke flytte hjemmefra som etnisk norsk og ugift, sosialt sett. En familie som har barn med slike ”norske” verdier har misslyktes som foreldre i en pakistansk sammenheng.

Hvem ville vel likt at ens egen datter eller søster ble giftet bort med en homofil?


Sølibat?

Mange muslimer aksepterer ikke homofile fordi de mener at homofili er synd i islam. Dette stemmer ikke. Muslimer må lære å skille mellom kultur og religion. Homofili er ikke noe man har, man er homofil. Man er skapt homofil av Gud. Gud er perfekt ifølge islam og kan aldri gjøre feil. Alle skapninger har en mening i livet. Hvorfor skulle Gud skape folk som forelsker seg i samme kjønn, hvis man ikke skal leve ut denne likeverdige kjærligheten? Kanskje dere skal vente med å be oss leve i sølibat et helt liv før noen av dere har prøvd det og innsett hvor vanskelig dette er? Se bare på den katolske kirken. Islam var og er en av de mest liberale religionene når det kommer til sex. Koranen snakker om sex og man får beskjed om å tilfredsstille hverandre. Noen mener at homofili er en test for homofile, men jeg mener at testen vår er å kjempe for å være oss selv. Være som Gud har skapt oss.

Greit å være annerledes?
Profeten Muhammed er et forbilde for alle muslimer. Muslimer prøver å etterligne hans levemåte. Han var en rettferdig, snill og aksepterende person. Hvor mange muslimer i Norge aksepterer homofile og spesielt homofile muslimer? Vi vet at Kaltham Lie, en av de første åpne homofile muslimene i Norge, ved flere anledninger har blitt nektet å handle i innvandrerbutikker fordi han er homofil. Han kalles også ”jævla homo” av mange muslimer, som mener at han synder. Har profeten Muhammed sagt at muslimer skal dømme folk? Eller har han sagt at man skal bryte kontakten med folk hvis de gjør noe en er uenig i? Hvor står det i Koranen eller hadithene? Profet Muhammed aksepterte også ikke-muslimer og til og med folk som skadet ham. Kanskje muslimer bør etterligne essensen av profeten Muhammeds liv og ikke bare be fem ganger om dagen?

Alle mennesker som bor i Norge, uavhengig av etnisitet, religion, kjønn og seksuell legning, har rettigheter og plikter som man aksepterer ved å velge å bo her i landet. Muslimer har rett til å praktisere religionen sin i Norge fordi vi har religionsfrihet her. Jeg antar at alle muslimer er glad for det. Skal vi som muslimer akseptere menneskerettighetene som de er, eller skal vi velge og vrake? Hvorfor skal muslimer ha frihet til å praktisere religion på jobb og skole, mens jeg som homofil ikke skal kunne leve mitt liv som Gud har skapt meg til? Skal det være greit å diskriminere på grunn av seksuell legning, men ikke på grunn av religion? En religion kan velges, det kan ikke en legning. Som muslimer og norske borgere er det vår plikt å akseptere andres rett til å være forskjellige. Kan man ikke det, går det alltids et fly til de muslimske landene de fleste av oss stammer fra.

Tvangsgifte
Vi vet at mellom 3 og 5 prosent av unge i det muslimske samfunnet blir tvangsgiftet selv om de er homofile. Når hørte du sist om et arrangert ekteskap hvor det å ikke gifte seg var et reelt tilbud? Å gifte seg er den ”rette vei”. Men fortjener ikke jenta en mann som er der for henne, og som ønsker å være der for henne? Homofili blir ikke borte selv om man gifter seg.

Hvem ville vel likt at ens egen datter eller søster ble giftet bort med en homofil? Vel, slik er situasjonen for mange i dag fordi vi vil være gode muslimer eller gode sønner. Jeg mener jeg ikke har dårligere moral enn muslimer flest selv om jeg har valgt å ikke gifte meg. Jeg velger å tro på den Gud som har sagt at vi har plikter overfor folk rundt oss. Derfor har jeg gjort plikten min og ikke ødelagt et liv ved å akseptere å gifte meg.

Det å være ydmyk er en ønskelig egenskap i islam. Men hvor ydmykt er det egentlig å mene at homofile skal havne i helvete? Hva da med alle fromme muslimske sønner og døtre som har sex før ekteskap? Hva med muslimske gutter som tillates å drikke og knulle jenter selv om de er gift? Er det virkelig jeg som er den største synderen fordi jeg føler kjærlighet til mennesker av samme kjønn?

Vi må være enige om å være uenige. Forskjelligheter må respekteres. Det er greit å ha en homofil venn selv du er mot homofili, det er ikke din religiøse plikt å dømme han. Det er vi homofile muslimer som skal svare for Allah for akkurat det.