Onsdag legger Jonas Gahr Støre fram rapporten fra Aps integreringsutvalg, som han har ledet. Der varsler Støre at man må gjeninnføre forbudet mot at fettere og kusiner kan gifte seg.
Selv etter at Arbeiderpartiet fikk flertall for sitt forslag om å stanse returene for noen av de enslige minderårige, mener kommentator i adresseavisen at det fortsatt er vanskelig å finne arbeiderpartiets sjel i innvandringsdebatten.

– Å holde Ap samlet i asylspørsmål, er like enkelt som å leie en ungeskokk forbi en godteributikk. Partiet rommer alt fra aktivister med palestinaskjerf til dem som trives best i grilldress. Jonas Gahr Støre beskyldes i kjent stil for tåketale, mens det i realiteten er en stor prestasjon han nå gjør. Jobben hans er å få partiet til å virke myk og hard på samme tid. Litt som SV og litt som Frp. Samtidig. Det skriver Tone Sofie Aglen i en kommentar i Adresseavisen tirsdag.

Hun sikter til vedtaket som ble gjort i Stortinget tirsdag: At asylbarna som har fått midlertidig opphold og har blitt henvist til internflukt fra 1. oktober i fjor, skal få sine saker behandlet på nytt i henhold til sårbarhetskriteriene.

Kraftig tankekors
– Innvandring splitter de fleste partier, men få så mye som Ap. Ikke alle i Frp er spesielt opptatt av innvandring. De holder klokelig munn og lar Listhaug og co holde på. For partiet er dette en velgermessig gullgruve de ikke kan gamble med. I Ap er det motsatt. Der er det de innvandringsliberale som er de mest høylytte. Svært få gir stemme til de mer restriktive delene av partiet. Det har alltid vær en eller annen statssekretær som har fått rollen som partiets harde og strenge hånd, skriver Aglen.

Videre skriver hun at om mange av Aps tillitsvalgte føler stor glede over å gi regjeringa en smekk, er det mer usikkert om velgerne deres er like fornøyde. Hun trekker deretter frem valgundersøkelsen som ble presentert denne uka.

– For Ap må det være et kraftig tankekors at bare drøyt halvparten av partiets velgere mente de har den beste politikken på innvandring, skriver hun og nevner også at det i valgkampen gjentatte ganger ble nevnt fra partiet at innvandring ikke er like viktig nå.

Det til tross for at det har kommet fram at hver fjerde velger hadde innvandring i tankene da de stemte.

– Det er forståelig at partiet prøver å ignorere debatten. I jakten på partiets sjel i innvandringsdebatten er det ikke sikkert at man vil vite hele svaret, skriver Aglen.