Åpen rasisme på Litteraturhuset

 
Foto: Wikimedia Commons
14. april åpner Litteraturhuset i Oslo dørene sine for den kontroversielle musikeren Gilad Atzmon. Under arrangementet vil han presentere sine ideer om "jødedommen og jødisk identitetspolitikk".
0Shares
Latest posts by Israels ambassade, presseavdelingen (see all)

Atzmon er født i Israel, men har fordømt både sitt israelske statsborgerskap og sin jødiske identitet på bakgrunn av antagelsen om jødedommens iboende sjåvinistiske natur.

I intervjuer har Atzmon kommet med konspirasjonsteorier av typen “amerikanskje jøder er ansvarlige for den globale økonomiske krisen” og “at de prøver å ta over verden” (Yediot Achronot, 9.11.11). I andre uttalelser kommer han med klare antisemittiske proklamasjoner:

 
Foto : Richard Kaby

“Jeg forakter jøden i meg”

“Hvordan kan lærere med sikkerhet fastslå at påstandene om at jøder bruker kristne barns blod for å bake matzos (jour. anm.; usyret brød som spises av jøder under påskehøytiden) er ubegrunnede og falske?”

“Holocaust er en urgammel religion, like gammel som jødene selv”

“Dødsmarsjene (under Holocaust) var menneskelige handlinger”

“Israel er verre enn Nazi-Tyskland”

“Hvis det skulle bli en atomkrig mellom Israel og Iran, og millioner av mennesker ville dødd, vil modige menn stå frem og si at Hitler hadde rett tross alt”

Ubalansert og misvisende
Eventen arrangeres av organisasjonen Venner av Jerusalem/Al Quds, som ledes av Trond Ali Lindstad. Lindstad har selv kommet med antisemittiske uttalelser på sin blogg i 2010:

“Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.”

Israels ambassade i Oslo oppfatter arrangementet som en del av en større trend preget av et ubalansert, misvisende og antagonistisk debattklima. Vi ser at dette skjer ikke bare på Litteraturhuset, men også på andre arenaer hvor spørsmål knyttet til konflikten mellom Israel og dets naboer debatteres.

For mens seriøse kulturarenaer aldri ville tillate seg å være vert for åpent rasistiske eller islamofobiske talere, så ser ikke slike begrensninger ut til å eksistere når det gjelder Israel. I dette tilfellet er enhver mening, selv de mest hatefulle og absurde, ut til å være beskyttet av ytringsfrihetens hykleri. 

Kan føre til vold
Atzmon er ingen ekspert eller faglig autoritet. Hans eneste grunn til berømmelse er et perverst hat mot Israel og jødene. Vi synes det er trist å se at en slik perversjon brukes som inngangsbillett i denne debatten. Konsekvensene av å ha slike røster er bare ytterligere polarisering og økt hatnivå, som igjen fører til vold. Og som følgelig skader enhver form for konstruktiv løsning. 

Vi ønsker å oppfordre folk og organisasjoner som bryr seg om situasjonen i Midtøsten til å omfavne moderate stemmer; de som søker fred, sameksistens og forsoning. Som representant for Israels regjeringen og Israels folk her i Norge, ønsker ambassaden å være en del av debatten, og til å oppmuntre til dialog og en respektfull diskusjon om et svært betent tema.