Kommentar:

Hvis Kallmyr var asylsøker

Hvis Kallmyr var asylsøker ville han blitt sendt tilbake til hvor han kommer fra. Bildet fra Human Rights Watch er manipulert
Foto: HRW / Utrop
Justisministre kan ikke bli båret på gullstol inn i regjeringen.

La oss gjøre et tankeeksperiment. La oss forestille oss at Kallmyr heter Khalid og er en asylsøker fra Afghanistan. Khalid har søkt på asyl, og mens han venter på svar fra UDI velger han å hjelpe til på butikken til en bekjent på gatehjørnet. Khalid får ikke lønn, han tilbringer noe tid der og hjelper til litt her og der. Khalid blir nektet asyl fordi han jobbet uten arbeidstillatelse, og UDI fatter vedtak om avslag og gir en frist til å reise tilbake til hvor han kommer fra.

– En streng og rettferdig asylpolitikk, uttaler statsminister Erna Solberg om Khalid-saken.

– Vi skal informere om det norske regelverket, som er strengt. Det er nødvendig å spre informasjonen og være tydelig slik at det ikke skapes en forventning om at det bare er å komme til Norge, for det er det ikke, sier en viss statssekretær i FrP-regjeringen.

Hvis Kallmyr var asylsøker ville han blitt sendt tilbake til hvor han kommer fra.

Protestgrupper blir opprettet. Det arrangeres demonstrasjoner til støtte for Khalid. Han har jo ikke “jobbet”, sies det. Han har ikke fylt på varer, sittet i kassa eller ryddet eskene. Han bare var der.

Politikere diskuterer om de skal stramme inn på loven. FrP-politikere påstår at mange asylsøkere jobber svart. Nei, lykkejegere vil vi ikke ha. 

– Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, uttaler Sylvi Listhaug – en annen FrP-politiker. Hun stoppet ikke der: En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge, legger hun til.

En annen FrP politiker som er tidligere justisminister trår til.
– Det er et 100 prosent legitimt standpunkt å mene at vi må begrense innvandringen fra muslimske land til Norge og Europa. Mer enn det: det er helt nødvendig politikk dersom vi ønsker å bevare vår del av verden slik vi kjenner den, sier han.

Hvis Kallmyr var asylsøker ville han blitt sendt tilbake til hvor han kommer fra.

Men Kallmyr er justisminister, og ikke asylsøker. Kallmyr har brutt loven, og den Au-pairen det gjaldt tok konsekvensene og reise tilbake til sitt hjemland. UDI har gitt familien Kallmyr karantenetid mot å hente inn ny Au-pair. Hadde Kallmyr vært en ordinær person ville det vært en annen sak. Men en statsrådspost er en tillit-stilling. Det stilles høyere krav. Akkurat som politimenn som begår lovbrudd blir straffet strengere enn andre.

Nei, Kallmyr er ikke hvem som helst. Han er utdannet jurist. Og Norges justisminister som fører en beinhard justispolitikk overfor asylsøkere. Til ham må vi stille 10 ganger større krav og forventninger enn alle andre.