Kommentar

Setter teateret fri

Skuespillerne ved Nordic Black Theatre under øving til oppsetning "Zita Hotel"
Foto: Katharina Mortensen
Gjennom 25 år har Nordic Black Theatre gitt multikulturelle talenter en plattform. I begynnelsen av februar presenterer de stykket Zita Hotel for et norsk publikum.

Den 8. februar setter Oslo Global Music opp  teaterstykket “Zita Hotell” på Cafeteateret i samarbeid med Nordic Black Theatre (NBT). Stykket er skrevet av den franske dramatikeren og forfatteren Martin Jacque og oversatt av Hilde Ljøen. Stykket spilles frem til 16. februar.

Speiler ensomheten
Zita Hotell handler om enken Zita som driver et hotell og om gjestene forfatteren Sisco, Albin og Mercedes. Det handler om kjærlighet, ensomhet og fremmedgjøring. Stykket tematiserer ensomheten i samfunnet. Det er aktuelt spesielt nå som det har kommet en strøm av flyktninger til Norge, hvorav mange ikke finner seg til rette i det nye samfunnet. Stykket Zita Hotel synliggjør hvordan livet kan være for dem som tilsynelatende er en del av samfunnet, men som i virkeligheten er ensomme og utenfor. 

NBT setter seg fore å speile samfunnet i alle stykkene de setter opp. På denne måten løftes kvaliteten innen scenekunst i Norge. Stykkene er dessuten med på å presentere skuespillere som folk kan identifisere seg med, og som kan være forbilder også for dem som vanligvis ikke går i teateret. Skuespillerne i Zita Hotell er fra Fillippinene, Eritrea og andre afrikanske land.

Skaper mangfoldig teater
Cliff Moustache er en norsk dramatiker, teaterregissør og kunstnerisk leder av teaterstiftelsen Nordic Black Theatre (NBT) i Oslo. Han fungerte også som dramatiker og regissør i teatergruppen Artists for Liberation, som var en forløper for NBT. Moustache har skrevet, regissert og spilt i en stor del av teaterets oppsetninger. I 1996 mottok han Oslo bys kunstnerpris og i 2001 var han nominert til Heddaprisen i kategorien Åpen klasse og var jurymedlem for Heddaprisen de siste tre årene.

Da han kom til Norge var det nesten ingen med minoritetsbakgrunn i teateret, derfor startet han NBT sammen med administrativ leder Jarl Solberg i 1992.

NBT har i 25 år produsert egne forestillinger og samarbeidet med andre kunstnere. De dyrker også fram unge multikulturelle scenekunstnere gjennom Nordic Black Express (NBX) som er Norsk Kulturråds flerkulturelle hovedsatsing. Det er en heltids toårig gratis teaterskole som gir stipend til elevene. NBX produserer også teaterforestillinger som de spiller på Cafeteateret eller på turné.

For flerkulturell ungdom

Nordic Black Theatre har en rolle å spille i samfunnet, mener kommentatoren.
Foto : Flickr.com
På NBX er hvert kull med deltagere med i to år. Neste gruppe begynner i september 2017. Her får elevene lære blant annet bevegelse, dans, stemmetrening, sang, scenekampteknikk, teaterteori og tekstskriving for scenebruk. Instruktørene er skuespillere og dansepedagoger. I løpet av de to årene har NBX også undervisning med gjestelærere i fysisk teater, klovneteknikk og prosjektorganisering. Gruppen går sammen og ser teaterforestillinger i forskjellige sjangre.

NBT's to-årige teaterutdanning Nordic Black Xpress bærer preg av teaterets flerkulturelle fokus. Elevene kommer blant annet fra flere afrikanske land, Afghanistan, Pakistan og India.