UiOs menneskerettighetspris 2017

Arrangementsdetaljer

Gamle festsal, Domus Academica, Karl Johans gate 47.

13

november

18:00

I 1993 stiftet Gözaydin, sammen med kjente intellektuelle som Murat Belge og Orhan Pamuk, den tyrkiske Helsinki Citizens’ Assembly, en partipolitisk uavhengig organisasjon som jobber for fred, demokratisering, politisk pluralisme, rettsstat og bærekraftig utvikling.

Hun har skrevet artikler og bøker hvor hun fokuserer på forholdet mellom religion og politikk i Tyrkia. Gözaydin ble arrestert i sitt hjem 19. desember i fjor som et ledd i en større aksjon mot tidligere ansatte ved Gediz universitet. Som de fleste av de 100.000 som er blitt arresterte etter kuppforsøket anklages hun for «medlemskap i en væpnet terrororganisasjon». Gözaydin ble sluppet ut av fengsel i mars i år, men står i fare for å dømmes for medvirkning til terror. Det er foreløpig usikkert om hun får forlate landet i påvente av rettsaken som starter i januar 2018.

Årets pris går til en forsker som har markert seg som en aktiv samfunnsdebattant og menneskerettighetsforkjemper – en viktig representant for forfulgte akademikere. Ikke bare i Tyrkia, men også i mange andre land.

Program for prisutdelingen:

- Presentasjon av prisvinner ved rektor Svein Stølen.

- Overrekkelse av UiOs menneskerettighetspris – Lisl og Leo Eitinger fond for 2017 ved direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter Inga Bostad.

- Eitinger-samtale med prisvinner Ishtar Gözaydin.

- Lansering av Scholars at Risk sin rapport om trusler mot forskere, akademisk frihet og høyere utdanning.

- Musikkinnslag.

- Mottakelse i Domus Bibliotheca. 

Velkommen!

Profilerte arrangement