Stranger Within med Mia Habib og Jassem Hindi

Arrangementsdetaljer

Interkulturelt Museum, Tøyenbekken 5

12

oktober

11:00

Jabib og Hindi har tilbudt en forestilling i bytte mot en middag, en kaffe eller en stund rundt kjøkkenbordet. Dette er grunnlaget for en ny utstilling og forestilling du nå kan se på Interkulturelt Museum i Oslo.

Å jobbe på egenhånd, ute blant folk, langt borte fra studioet, har gitt Habib og Hindi armslag til å utforske gjestfrihet, og hvordan vi møter det som er fremmed. De har samlet på samtaler, bilder og historier fra menneskene som har invitert dem hjem til seg. Selv kaller de det en poetisk praksis. Kunstnerne bruker gjenstander de har funnet, lydopptak, fantastisk-realistiske dikt og sine egne kropper. Hver forestilling skapes i fellesskap, aldri helt lik, og for hver utgave inviterer de gjesteartister de har møtt langsmed veien i nord. På Interkulturelt Museum inkluderer det samisk hiphop, en forelesning om isolerte øysamfunn, et arbeid om hellige steder, eller et stykke mytisk historiefortelling.

Gjennom hele reisen har Habib og Hindi ønsket å møte de som ikke vanligvis ser på scenekunst.

– Det er noen grupper som ikke kommer på egen hånd. Men det øyeblikket vi har fått dem i rommet tror jeg mesteparten av jobben er gjort, for da kan prosjektet snakke for seg selv, sier Habib. 

Lørdag 20. oktober kl 16.00 inviterer Habib og Hindi turgruppa KulTur til en spesialforestilling. KulTur er en turgruppe for innvandrere, som besøker ulike kulturtilbud i Oslo, for å bli kjent med byen, med hverandre, og trene på norsk. Gruppa er et samarbeid mellom frivillige, Deichman Tøyen og Tøyen frivilligsentral. Denne lørdagen blir alle i gruppa bedt om å ta med én rett hver, så kunstnerne og deltakerne kan spise sammen, dele med hverandre og bli kjent etter forestillingen.

Habib og Hindi har bygget en ramme der de mener folk tør å åpne opp for det rare og uventede. På reisen har de vært gjestene, nå blir de vertskapet. De inviterer folk til å se forestillingen, og dele et måltid mat med dem. Kanskje litt uvanlig, men det gjør at folk snakker og ser hverandre, åpner litt opp.

– Det fins noen nedarvede tegn på gjestfrihet. Veldig enkle ting. Som å prate, håndhilse. Signalisere at vi skal ‘late som’, sier Jassem Hindi.

–  Når du er hjemme hos folk kan du ta litt plass. Ikke for mye. Og vi presset på akkurat nok til å riste litt i ting. Men her har vi mye mer plass. Hvis forestillingen gjør publikum alt annet enn avslappet, da er min jobb som kunstner gjort. De må være komfortable med å være i en ukomfortabel setting.

Stranger Within er produsert av TrAP og Mia Habib Productions. Presentasjonen i Oslo er i samarbeid med Black Box teater og Interkulturelt Museum

Les mer og se program: http://www.blackbox.no/tittel/stranger-within/

Se trailer: https://vimeo.com/292271259

Kontakt produsent Brynjar Bjerkem for mer info: 930 83 401 / brynjar@trap.no

Forestillinger: 11.-14. og 16.-18. oktober kl 19.00. Billetter kr 100,-

Utstillingen er åpen 12. - 20. oktober, kl 11-16 (mandag stengt). 

Gratis inngang!

Profilerte arrangement