Presset prestisjesenter

Eidsvoll omsorgssenter har mottatt mer enn tre ganger så mange enslige asylbarn som senteret var bygget for. Både barna og de ansatte har blitt skadelidende, skriver Aftenposten.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Da senteret åpnet i desember 2007 skulle det være plass til 26 asylbarn. Men slik gikk det ikke. Det kom 81 barn i stedet.

Aftenposten melder om episoder med vold som resultat av traumaer disse barn har opplevd, i tillegg til språkproblemmer de fleste sliter med. Skolen i nærheten som skal gi barna på senteret et undervisningstilbud, har også store ressursproblemer, og klarer ikke å gi barna den oppfølging de trenger.

Tidligere i år ble det vedtatt i Stortinget at «Omsorgssenteret skal ta i utgangspunkt i de enslige mindreårige asylsøkernes behov og skal gi barna en trygg bo- og omsorgsbase. Omsorg preget av forutsigbarhet og varme, behandling for traumer, savn og vanskelige opplevelser».

Daglig leder, Frank Nerheim sier til avisen at det blir krevende med så mange barn som stadig strømmer til senteret. Fire ansatte har så langt måtte slutte på grunn av så stor påkjenning seks måneder etter senteret har vært i drift.  

Oppgavene og utfordringene har vist seg å være større enn institusjonens ledelse og ansatte var forberedt på.

– Vi var for få ansatte i starten fordi det kom så mange flere barn enn forutsatt, sier Nerheim til Aftenposten.

Da senteret ble åpnet i høst sa daværende barne- og likestillingsminister, Manuela Ramin-Osmundsen at dette var en spesiell og gledelig dag for henne og alle som hadde et engasjement for å gi enslige mindreårige asylsøkere en bedre og tryggere omsorgssituasjon.